Sokat tehet az IMF a migráció megfékezéséért

Magyar Nemzet
2019. 10. 21. 15:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Világbank, amely a globális szegénység leküzdését tűzte zászlajára, meghatározó szerepet vállalhat a migrációban érintett országok fejlesztésében. Sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani a tömeges migrációt kiváltó okok helyben való kezelésére – jelentett ki Varga Mihály a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank-csoport éves közgyűlésén.

A pénzügyminiszter több, Magyarország szempontjából fontos kétoldalú tárgyalást folytatott. Az Erik Bethellel, a Világbank Egyesült Államokat képviselő igazgatóhelyettesével és Günther Schönleitnerrel, a Világbank országcsoport-igazgatójával zajlott egyeztetés után azt mondta: a világ számos pontján válságot előidéző bevándorlás egyes esetekben a vízellátási infrastruktúra hiányosságaira vezethető vissza.

A víz hiánya nemcsak a napi életvitelt, hanem a helyi mezőgazdasági termelést vagy bármilyen ipari, kisipari tevékenységet ellehetetlenít, ezért Varga Mihály szerint a vízipari technológiák lokális fejlesztése, azok finanszírozása elsőrendű, a Világbank profiljába illeszkedő fejlesztési feladat kell legyen. A tárcavezető kifejezte a tárgyalópartnerei felé, hogy a magyar szakemberek és az itteni vállalkozások is részt vehetnek azokban a projektekben, amelyek megoldást nyújthatnak a vízellátás problémájára világszerte. – Ezzel a tömeges elvándorlás egyik okát is jelentősen lehetne mérsékelni – jegyezte meg. A miniszter kiemelte, hogy ez összhangban van a magyar kormány évek óta követett álláspontjával is, amely szerint a segítséget kell oda vinni, ahol a baj van, a probléma megoldása ugyanis nem a bevándorlás ösztönzése – idézi a Pénzügyminisztérium beszámolója az elhangzottakat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.