Szerb falu a Csepel-szigeten

Érdemes kihasználni a hétvégére jósolt jó időt, és akár csak egy fél napra is kiruccanni, erre pedig kiváló úti cél lehet a Csepel-sziget déli részén található Lórév falucska. Lórév az ország egyetlen szerb többségű faluja, kétnyelvű utcatáblákkal, Zichy-emlékkápolnával a falu határában, nyárfasorral a töltés mentén. Jól tesszük, ha útközben benézünk Ráckevére is, ahol  az ország egyik legrégebbi monostorának ikonosztáza is megér egy misét.

Fischer Patricia
2019. 11. 15. 13:34
null
Az emlékkápolna különleges látnivalója a környéknek Fotó: A szerző felvétele
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig egyórányi autózásra a fővárostól csodálatos kis településre bukkanhatunk, ami nem csak a változatos élővilágú ártéri erdő és a falu határában megbúvó, neogótikus stílusú kápolna miatt különleges. Lórév azért is érdekes, mert lakóinak (akik alig háromszázan vannak) többsége szerb anyanyelvű, ezzel a település egyedülálló az országban.

Ha Budapest felől indulunk el, az 51-es úton először Ráckeve esik útba, ahol kihagyhatatlan a szerb monostor, amelyet a XII. században alapítottak, ám mai formáját az 1700-as évek közepén nyerte el. A barokk harangtorony külön áll a gótikus stílusban épült templomtól, ami ritka jelenség a szerb ortodox építészetben.

A templom látogatható, és érdemes is bemenni: a teljes belső teret beborító freskók csaknem régi pompájukban tündökölnek, állítólag a szerb restaurátorcsapatnak a tisztításon kívül nem volt túl sok dolga – bár az első freskókat, amelyek ma már nem láthatók, 1320-ban festették. Az 1500-as évek elején, majd 1765-ben díszítették tovább a templomot. A hatalmas, barokk festésű ikonosztáz – a szentélyt a hívektől elválasztó, ikonokból álló fal, amely mögé csak az áldozó papok vagy a püspök léphet be – szintén különleges, egyedülálló faragásai és freskói az 1700-as években készültek. A templomban a látogatókat körbevezető hölgytől megtudtuk, hogy Ráckevén ma már kevés szerb él, legtöbben átköltöztek Lórévre, és onnan jönnek át a liturgiákra – elmondása szerint alig fél tucat idős emberről van szó.

Az emlékkápolna különleges látnivalója a környéknek
Fotó: A szerző felvétele

Utunk innen Lórévre (szerbül Lovra) vezetett, ami alig tízperces autóútra fekszik Ráckevétől, a Duna partján. Az ország egyetlen szerb többségű falujában az utcatáblák természetesen kétnyelvűek, a legtöbb lakóház rendezett, sok esetben felújított, az ott lakók láthatóan a kertjeikre is nagy figyelmet fordítanak. Amiért igazán érdemes meglátogatni ezt a pici települést – amely a feljegyzések szerint a legrégebben lakott egész Pest megyében –, az a határában neogótikus stílusban épült kápolna. A Zichy-kápolnát gróf Zichy Ödön emlékére építették, tíz évvel a gróf 1848. szeptember 30-án bekövetkezett halála után. Zichy Ödönt hazaárulás vádjával akasztották fel, a kápolnát a család építtette a kivégzés helyszínén. 2000-ben felújították, és tíz éve, többéves szünet után ismét látogatható, hetente egyszer misét is tartanak benne. Amúgy Lórévnek is van egy pici ortodox temploma a falun belül, ennek különlegessége a bejárat felett található, Szent Miklóst ábrázoló mozaik.

A kápolna melletti ártéri erdő számos különleges madárfaj élőhelye, és jó néhány védett növény is megtalálható itt. A rövid kiruccanás fáradalmait a késő őszi napsütésben a kis kápolna mögötti töltés nyárfasorának tövében pihentük ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.