Szijjártó Péter egy többmilliárdos koreai beruházásról számolt be

A miniszter elmondta, hogy első ütemben egy ötezer négyzetméteres gyártócsarnok jön létre Gödöllőn.

Forrás: MTI, facebook.com/szijjarto.peter.official2020. 12. 14. 15:55
null
Fotó: BORSOS MATYAS Forrás: facebook.com/szijjarto.peter.official
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új gyárat épít Gödöllőn a koreai Iljin Materials 3,8 milliárd forintból, ehhez a kormány 722 millió forint támogatást biztosít – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn, a beruházást bejelentő sajtótájékoztatón Budapesten.

A miniszter elmondta, hogy

első ütemben egy ötezer négyzetméteres gyártócsarnok jön létre, amely évente mintegy tízezer tonna, elektromos akkumulátorok gyártáshoz szükséges rézfólia-kapacitással rendelkezik majd.

Ez a beruházás a vállalat Magyarországra vonatkozó terveinek első fázisa.

Kifejtette: Magyarországon az elektromos autókhoz szükséges akkumulátor gyártása nagy erőkkel zajlik, sőt koreai beruházóknak köszönhetően a világ legnagyobb kapacitásai épültek fel az országban.

Az Iljin Materials azért is érkezik az országba, mert a Samsung SDI egyre növeli magyarországi gyártókapacitását, és szükségük van a vállalat termékeire

– tette hozzá a tárcavezető.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy az ilyen típusú vállalatok, mint az Iljin Materials, Magyarország szövetségesei, hiszen miközben az emberek életét és egészségét kell megvédeni, azt is biztosítani kell, hogy Magyarország működőképessége fennmaradjon, ehhez a magyar gazdaságnak működnie kell, amely akkor tud működni, ha az emberek tudnak dolgozni, amelyhez munkahelyekre van szükség. Ezért a mostani időszakban önmagán túlmutató jelentősége van egy-egy új gyár építésének, beruházások Magyarországra hozatalának – mondta.

A miniszter emlékeztetett: új világgazdasági korszakba lépünk, amely elementáris erejű versennyel kezdődik, amelyben a beruházások „aranyat érnek”, egy olyan versenyben, amelyben minden beruházásért meg kell küzdeni, hiszen a gazdasági kapacitások globális újraelosztása zajlik.

Hozzátette: egyáltalán nem automatikus, hogy a bezárt gyárak újra nyílnak, sőt a nyomás alá került vállalatok egyre másra keresik azokat a helyszíneket, lehetőségeket, ahol az eddigieknél hatékonyabban, gyorsabban, sikeresebben tudnak jelen lenni, illetve belépni.

2019-ben tíz elektromos autóipari beruházás érkezett Magyarországra, az idén a világjárvány ellenére pedig ez már a nyolcadik. Magyarország a világon tizedik helyen áll az elektromos akkumulátorok exportálásában, és ha így folytatódik a beruházások üteme, akkor az első öt közé kerülés is reális cél lehet – fűzte hozzá.

Kim Byoung Chan, az Iljin Materials ügyvezető igazgatója azt emelte ki, hogy Magyarország egyre inkább az elektromobilitás központjává válik Európában, és az Iljin Materials csúcstechnológiával szeretne élen járni ebben a növekedésben.

A mostani beruházás csak a kezdet, a jövőben az igényeknek és trendeknek megfelelően továbbiakat terveznek

– mondta Szijjártó Péter. A vállalat a gödöllői ipari parkba érkezik, és a további teljes gyártófolyamat idehozásában gondolkodik, amely a jelenlegi beruházásnak közel tízszerese lehet.

Vécsey László, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz) elmondta, hogy Gödöllőnek gazdasági szempontból az üzleti park a szíve, amely az idén néhány hónapon belül második jelentős koreai beruházásként üdvözölheti az Iljin Materialst.

A beruházás, illetve a vállalat további tervei jelentősen hozzájárulnak majd a nemzetgazdaság fejlődéséhez. Gödöllőt több szempontból is kiváló választásnak tartja. azon túl, hogy egyetemi város, valamint az üzleti park is lehetőségekben bővelkedik, a szakképzésben is élen járnak – jelezte a képviselő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.