Tavaly is csökkent a magyar államadósság

A fegyelmezett költségvetési gazdálkodásnak köszönhetően Magyarország államadósságának bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított aránya 2019-ben mintegy 4 százalékponttal, 70,2 százalékról 66,3 százalékára csökkent – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett adatsorában. A költségvetés tavaly is maradéktalanul biztosította az állami közfeladatokhoz és a kormány gazdaság- és társadalompolitikai intézkedéseihez szükséges forrásokat.

Forrás: MTI2020. 04. 01. 10:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pénzügyminisztérium (PM) szerdai közleménye emlékeztet: a KSH évente két alkalommal – tavasszal és ősszel – küldi meg az uniós statisztikai hivatalnak a kormányzati szektor két kiemelt mutatójának, a kormányzati szektor hiányának és adósságának alakulását. A dokumentum szerint a magyar adósságmutató 2012 óta évről évre folyamatosan csökkent, az elmúlt évtizedben több mint 14 százalékponttal mérséklődött, így érdemben alacsonyabb az uniós átlagnál.

Az államháztartási hiány – az éves hiánycélokkal összhangban – rendre, így tavaly is a maastrichti háromszázalékos kritérium alatt teljesült: a hiány tavaly a GDP 2 százalékát érte el. A tavalyi költségvetés lehetővé tette egyebek mellett, hogy folytatódott az uniós fejlesztési források megelőlegezése, jelentős forrás jutott a Családvédelmi Akcióterv elindítására, a hazai fejlesztési kiadások közül a Modern Városok Program és Modern Falu Program beruházásaira, a közút- és vasúthálózat modernizációjára, a vállalkozások versenyképességének erősítésére, a több ágazatot érintő béremelésekre és a nyugdíjasok megbecsülését szolgáló pluszjuttatásokra, mint a rezsiutalványra és a nyugdíjprémiumra.

A koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges forrásokat folyamatosan és maradéktalanul biztosítani kell, ezért a Pénzügyminisztérium irányításával már megkezdődött a költségvetés átalakítása.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.