Tekintélyes summa az időseknek

Négy év alatt körülbelül kétszázmilliárd forintnyi extra juttatásban részesülhetnek a nyugdíjasok a gazdaság jó teljesítménye miatt. Három alkalommal kaptak az időkorúak Erzsébet-utalványt, idén pedig rezsiutalványt juttatott az állam az érintetteknek. Nyugdíjprémiumot 2017 óta folyósít a kincstár, az idei ilyen összeg a következő hónapban érkezik meg a címzettekhez.

Jakubász Tamás
2019. 10. 09. 10:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt hónap végéig vitték ki a postások a rezsiutalványokat – ez volt a negyedik alkalom, amikor az időskorúak valamilyen utalványt kaptak az államtól. Első alkalommal 2016-ban, karácsony előtt vehettek kézhez a nyugdíjasok tízezer forint értékű Erzsébet-utalványt. Egy évvel később, 2017-ben ugyanilyen összegű különjuttatásról határozott a kormány, majd 2018-ban húsvét előtt kézbesített a posta utalványokat. Az egyes években nagyjából 24-26 milliárd forinthoz jutottak a nyugdíjasok ilyen formában, négy esztendő leforgása alatt tehát több mint százmilliárd forintot vehettek kézhez utalványban a korosabb generációk tagjai.

A kormányzat szereplői rendre hangsúlyozzák, hogy az utalványok kiküldésére a gazdaság remek teljesítménye teremtett lehetőséget. A számottevő gazdasági növekedés azonban más juttatásra is alapot ad: a törvény szerint a nyugdíjasoknak nyugdíjprémium jár, ha a bővülés meghaladja a 3,5 százalékot. Ez az elmúlt két évben megtörtént, így az állam 2017-ben és 2018-ban is fizetett az időseknek prémiumot. A két év ilyen összegei együttesen több mint hatvanmilliárd forintot tettek ki. A nyugdíjasokat idén is megilleti prémium, melynek átlagos összege 20 160 forint lesz. A juttatásban nagyjából 2,5 millióan részesülnek, a külön summa novemberben, a havi nyugdíjjal együtt érkezik meg. A számok alapján arra lehet következtetni, hogy idén ötvenmilliárd körül mozoghat a prémiumok együttes értéke. Három év alatt tehát százmilliárdnál is nagyobb összeg juthat az időskorúakhoz prémiumként.

Érdemes felidézni ez ügyben Novák Katalin minapi szavait. A családügyi államtitkár arról beszélt: nyugdíjprémium és nyugdíjkiegészítés címén az idősek idén összesen 75,7 milliárd forintot kapnak. Novemberben ugyanis nemcsak prémium, hanem – az infláció alakulása miatt – kiegészítés is jár. Utóbbi átlagosan tízezer forint körüli összeg lesz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.