Több pénzre pályázhatnak a megtépázott divat- és dizájnipari vállalkozások

A lapunk által megszólaltatott cégvezető munkahelyteremtésre és fejlesztésre költené a pályázati pénzeket.

2021. 01. 20. 11:23
null
Bata-Jakab Zsófia és György László az MDDÜ és az ITM közös sajtótájékoztatóján. Fotó: MDDÜ Fotó: Adam Szalai
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Péter cégével egyedi formatervezésű lámpákat árul, az általa forgalmazott termékeket jellemzően külföldön adja el, bevételének hetven százaléka külföldi üzletkötésekből származik. A tervező-üzletember vállalkozását – sokakhoz hasonlóan – megviselte a koronavírus-járvány. Lapunk azért kereste meg Pétert, mivel a cégvezető pályázni kíván az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), valamint a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) közös pályázatán, amely hazai divat- és dizájnipari vállalkozások fejlesztéseit célozza.

Az ügyvezető lapunknak azt mondta, hogy vállalkozását 1999-ben alapította, és hét éve foglalkozik a „design lighting” területével. Üzlethelyisége nincs, viszont van egy műhelye, amelyben bemutatóterem is van. Ez jelenleg nyitva van ugyan, és a járványügyi szabályokra odafigyelve működik, ám Péter szerint az idősebbek többnyire nem kockáztattak idén és nem jöttek el személyesen körülnézni.

A vállalkozás 15 országba szállít. – Pár nagy projektet elveszítettem a járvány miatt idén, például két szálloda is lemondta a rendeléseit Franciaországban és Németországban – mondta az ügyvezető, aki reméli, hogy átmeneti a visszaesés. Az MDDÜ és az ITM pályázatán a maximális összegre pályázik, amelyből munkahelyteremtésre, gépekre, a forgóeszköz-állomány bővítésére költene. – „Házon belülre” szeretném hozni a hegesztést, ezt a munkát jelenleg alvállalkozókkal végeztetem, akikkel nagyon meg vagyok elégedve, de a cégüket megviselte a válság, bizonytalan a jövőjük – fejtette ki a cégvezető.

Mint arról az ITM és az MDDÜ nemrég beszámolt: a kiírt pályázat keretösszegét tízmilliárd forintról 15 milliárd forintra emelték. A támogatási kérelmek benyújtásához a vállalkozásoknak úgynevezett előminősítési tanúsítvánnyal kell rendelkezniük, amelyre az ITM háttérintézményénél, az IFKA Nkft.-nél pályázhatnak. Az előminősítések első köre lezárult, és már elindult a második kör.

Bata-Jakab Zsófia és György László az MDDÜ és az ITM közös sajtótájékoztatóján Fotó: MDDÜ

Az ITM közleményében tudatta: 2020. november 24-én hétmilliárd forint összértékű felhívás jelent meg a konvergencia régió design- és divatipari vállalkozásainak. A nagy érdeklődésre tekintettel 2020 decemberében növelték a keretösszeget, így jelenleg 12 milliárd forintra pályázhatnak a vállalkozások a GINOP 1.2.14-20 konstrukcióban. Annak ismeretében, hogy számos design- és divatipari vállalkozás Pest megyében tevékenykedik, további jelentős fejlemény, hogy a korábban jelzetteknek megfelelően 2021. január 6-án megjelent a pályázat tükörprogramja felhívása, a kifejezetten Közép- Magyarországi Régióban működő vállalkozásoknak szóló VEKOP 1.2.7-20 kódszámú felhívás. – Az összesen 15 milliárd forint keretösszegű pályázati felhívások a divat- és dizájnipari mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatását célozzák – írták.

A pályázat az MDDÜ kutatásának eredményeit tükrözi: az iparági szervezet még tavaly mérte fel az igényeket, az általuk elküldött kérdőíveket 214 gyártó és 213 tervező töltötte ki. Mint azt a divatügynökség kimutatta: jelenleg majdnem háromezerre becsülhető az aktívan exportáló divat- és dizájnipari vállalatok száma. Az exportorientációt mutatja, hogy 2019-ben a szektor teljes bevételének 81 százaléka származott exportból, ennél fogva az iparági szereplők megélhetését nagymértékben befolyásolja a külföldi megrendelések száma.

Az érdeklődők további részleteket és információkat a divatdesignpalyazat.ifka.hu oldalon olvashatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.