Tömegével épülnek bérlakások

A hátrányos helyzetű településeken a lakhatási körülmények javítására, a megújuló energia használatára és a gazdaságfejlesztésre is jelentős uniós támogatásokat fordít a kormány. Az új ingatlanokat szociális lakásügynökség kezeli majd, amely nyilvános pályázati rendszerben juttatja otthonhoz a rászorulókat, bérlemény formájában.

2021. 06. 01. 11:00
null
Egyre többen keresnek új lakást (a kép illusztráció) Fotó: Balázs Attila Forrás: MTI/Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brüsszeli jóváhagyásra vár Magyarország helyreállítási és alkalmazkodási terve, amely mintegy 2511 milliárd forint forrással számol. A keret 59,26 százalékát az egészségügy és a fenntartható zöldközlekedés területére szánja a kormány, de külön alprogram készült a felzárkózó települések fejlesztésére. Erre ebből az uniós alapból 77,140 milliárd forint jut, de a célterületre ennél jóval magasabb összeget lehet költeni. Ezt a pénzt ugyanis növelik a nemzeti költségvetés és a kohéziós alap operatív programjainak a forrásai is.

A leghátrányosabb háromszáz

Az elmúlt években érzékelhetővé vált a gazdasági fellendülés és az életszínvonal emelkedése.

Ennek eredménye, hogy 2010 és 2019 között 31,5 százalékról az uniós átlag alá, 17,7 százalékra csökkent a szegénységi kockázatnak kitettek aránya.

Ezzel együtt az ország északkeleti, délnyugati részeiben koncentrálódnak azok a települések, amelyeknél további lépések szükségesek a gazdasági elmaradottság és a társadalmi problémák kezeléséhez.

A helyreállítási terv megjegyzi: az évszázados távlatra visszanyúló területi elmaradottság legfőbb oka, hogy az érintett térségek távol esnek a foglalkoztatási és közszolgáltatási centrumoktól. Ezért az ott élőknek magasabb közszolgáltatási szintet kell biztosítani, meg kell akadályozni a tartós mélyszegénység újratermelődését. Az Orbán-kormány ennek érdekében több lépést tett, ilyen például a 2019-ben elindított Felzárkózó települések programja, amely a háromszáz leghátrányosabb helyzetű településre összpontosít. Ennek részeként nemzeti forrásból 2019-ben 31, majd 2020-ban további 36 helyen kezdődött el a felzárkózási intézkedéssorozat. Az idén 51 kistelepülésen folytatódik a program, amelybe további 182-t vonnak be.

Napelempark mintaházakkal

A háromszáz településen 312 ezer ember él, és csaknem ötezer gyerek születik évente. Az infrastrukturális adottságok elmaradottak, a szakemberhiány jelentős, sok helyen például betöltetlen a háziorvosi praxis. Az ott élők javarészt alacsony iskolai végzettségűek és szakképzetlenek. Többnyire az egyetlen helyben található elhelyezkedési lehetőség a közfoglalkoztatás, valamint a fekete-, illetve az idénymunkák. A szóban forgó program segítségével a többi között kölcsönözhető eszközöket biztosítottak, bővítették a védőnők által használt eszközöket, fejlesztették az egészségügyi ellátást, szűréseket indítottak, valamint javították a lakhatási körülményeket. Létrejöttek az úgynevezett Jelenlét pontok, elkezdődött a családokkal végzett szociális munka.

Kiépült az első szociális támogatási célú napelempark, és megszülettek az alacsony bekerülési költségű, helyi munkaerőre alapozott mintaházak tervei, amelyek alapján megépültek az első épületek.

A koronavírus-járvány újabb problémákra világított rá. Ezeken a településeken ugyanis korlátozott a bekapcsolódás lehetősége a távoktatásba. Sok helyen hiányos az internetes infrastruktúra, a családoknak nincsenek informatikai eszközeik. A vírus hatására ráadásul sok hivatali ügyintézés vált nehezebbé. A helyreállítási terv ezt is orvosolni kívánja, ahogy a fent említett nehézségek kezelését is segíti.

Komfortos otthonok

Kedvező, hogy lehet építeni a már megkezdett programok eredményeire is. Így például már olyan technológiák tesztelése kezdődött el, amelyek a könnyű megépíthetőség és alacsony bekerülési költség miatt sokak lakhatási helyzetén javítanak. Ilyen típusházak tömeges építésére lehet számítani. Az ingatlanokat szociális lakásügynökség kezeli majd, amely nyilvános pályázati rendszerben juttatja otthonhoz a rászorulókat, bérlemény formájában. Ez biztosítja az állagmegóvást és a kertek gondozását is. Ezzel egy időben az idősek, valamint a saját ingatlanban élő, gyermekes családok lakásait is felújítják, komfortosítják.

Csak ebből az uniós alapból legalább 2500 ingatlan korszerűsödhet és hatszáz új épülhet. Szintén cél a megújuló energia használata, a modern és biztonságos fűtési technológiák alkalmazása is.

A program hangsúlyt fektet a helyi gazdaságfejlesztésre is. Ez első lépésben olyan kezdeményezéseket jelent, mint például a kiskertprogram, a foglalkoztatóműhelyek létrehozása, a kisipari munkálatok és a géphasználat elsajátítása. Cél, hogy a műhelyek egy részében piaci célú termelés, feldolgozás induljon meg. A helyben történő foglalkoztatás mellett azonban az a legfontosabb, hogy a munkaképes korú lakosság a nyílt munkaerőpiacon helyezkedjen el, ezért erre külön intézkedéseket is indít a program.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.