Tőzsdére megy a legnagyobb kínai félvezetőgyártó

Nagyösszegű tőkeemelést hajt végre és megjelenik a sanghaji értéktőzsdén Kína legnagyobb félvezetőgyártója, az SMCI. A tőkeemelést a termelés bővítésére fordítják, így kiváltható lesz az eddigi import.

Fellegi Tamás Péter
2020. 06. 03. 19:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sok mindenben a világ gyárának tekinthető Kína, de a félvezetők, más néven csipek gyártása terén volt még lemaradása. Ez korábban nem is jelentett problémát: a szükséges mennyiséget megvették más, többek között amerikai gyártóktól, akik egyelőre a legnagyobbak az iparágban. Igen ám, de amióta az Egyesült Államok szankciókat hirdetett a Huawei cégre, annak beszerzési és külföldön való gyártási lehetőségei beszűkültek, pláne, hogy májusban a Trump-adminisztráció újabb korlátozást vezetett be: a harmadik országbeli gyártóknak, ha amerikai félvezetőgyártó technológiát alkalmaznak, engedélyeztetniük kell, ha a Huaweinek szeretnének szállítani.

Ez komolyan érinti a Huawei egyik fő beszállítóját, a tajvani TSMC-t, amely sokkal fejlettebb technológiával dolgozott a CNBC-nek nyilatkozó szakemberek szerint, mint az SMIC. A megoldás ezért a cég gyors és erőteljes fejlesztése, ami óriási tőkét igényel. Ezt a cég húszmilliárd jüanos (nagyjából 2,8 milliárd dolláros) tőkeemelésből finanszírozza, a forrásbevonás pedig a sanghaji tőzsdén zajlik. A cég már eddig is forgott a hongkongi tőzsdén, és múlt hónapban már végrehajtott egy 2,2 milliárd dolláros tőkeemelést, melyben főleg állami cégek vettek részt.

A kibocsátás alkalmából készített prospektus kiemeli, hogy az amerikai korlátozások végső soron nagy lehetőséget jelentenek a cégnek, hisz így óriási piachoz jut. A félvezetőgyártásban az Egyesült Államokhoz képest eddig lemaradó Kína most felzárkózhat az iparágban, és ez általában is igaz lehet a kínai gazdaságban: a szankciók fejlesztésekhez vezetnek, melyek önellátóvá tehetik az eddig importra támaszkodó iparágakat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.