Türelmi időhöz jutnak a támogatott zöldenergiás beruházások

Automatikusan, egyedi kérelmek benyújtása nélkül hosszabbodnak a kivitelezési határidők.

2020. 08. 10. 16:55
null
A környezettudatos termékek – például egy napelemes ház biztosítása – még mindig sokba kerülnek Fotó: Zphotography.com.au Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Covid–19-járvány miatt nehéz helyzetbe került, kivitelezés alatt lévő kötelező átvételi (kát) és megújulóenergia-támogatási rendszerben (metár) támogatásban részesülő erőművek megvalósítási határidejének meghosszabbításáról döntött a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) elnöke. Horváth Péter János az Országgyűléstől kapott felhatalmazás alapján – a Nemzeti energia- és klímatervben kitűzött célok megvalósulását szem előtt tartva – a kötelező átvételi és a pályázat nélküli zöld prémium támogatási jogosultsággal rendelkező erőműegységek megvalósítási határidejét hosszabbította meg. A MEKH-rendelet szerint az erőművi egységek 2020. március 11-e és 2021. június 30-a között lejáró megvalósítási határidejei eltérő mértékben, de legalább három hónappal nyúlnak meg.

A rendelet a megvalósítási határidő lejáratának dátuma alapján automatikusan, egyedi kérelmek benyújtása nélkül rendezi a határidő meghosszabbítását.

A járvány miatt megnehezedett a kivitelezés
Fotó: Mészáros János / MTI

Az energiahivatal nemrégiben tette közzé a második metár-pályázati dokumentációt és tájékoztatót – írta meg korábban lapunk is. A felhívásban évi 800 millió forint új támogatás osztható ki, 390 gigawattóra (GWh) áram termelésére. A pályázat ismét két kategóriában jelenik meg. Egy MW alatt évi 40 GWh mennyiség támogatható, a nagyobb kategória bővül a korábbi kiíráshoz képest, így már akár 49,99 MW kapacitásig nyújtható be kérelem megújuló energiát hasznosító erőmű támogatására. Az 1 MW és 49,99 MW közötti kategória pályázói részére évente 350 GWh megtermelt energia után adható támogatás.

Az azonos tulajdonosi körhöz tartozó cégcsoportok a kisebb kategóriában évente legfeljebb 15 GWh, a nagyobb beruházásoknál 175 GWh a támogatható energiamennyiség. A támogatás mértéke legfeljebb 26,7 forint kilowattóránként, a dotáció legfeljebb 15 évig jár, azonban prémium típusú támogatáson kívüli egyéb támogatás igénybevétele esetén csökken.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.