Turizmus: stabil újrakezdés a Szép-kártyával

Már látszik, hogy ismét jó lóra tett az Orbán-kormány a gazdaságvédelmi tervvel.

2020. 04. 12. 10:10
null
A Szép-kártya a kényszerű tetszhalál állapotában lévő turizmust segítheti Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már látszik, hogy ismét jó lóra tett a kormány a második ütemét nemrég indító gazdaságvédelmi Orbán-terv azon támogatási csomagjában, amely a turizmus újraindításáról szól. Ismert, az új döntés szerint a kormány június végéig 4 százalékra csökkentette a kapcsolódó szocho-t és megduplázta azt a keretösszeget, amellyel a cégek kifejezhetik a dolgozóknak a megbecsülésüket, az egyre hangsúlyosabb általános egészségvédelemben. A turizmusban ráadásul idén létfontosságú lehet az egyébként is fontos ösztönzőt megtestesítő kafetéria elem.

Nem meglepő, hogy a tavalyi évhez hasonlóan 2020-ban már a teljes cafeteria-juttatás több mint kétharmadát a Szép-kártya teszi ki, ami persze arra utal elsőként, hogy a munkáltatók zöme a figyelemre méltó adóelőnye miatt részesíti előnyben a juttatást, amelyet 15 százalék szja és eddig 17,5 százalék szociális hozzájárulás terhel, ezt csökkentette 4 százalékra a kormány.

A BDO Magyarország könyvvizsgáló és tanácsadó cég legújabban arra hívta fel a figyelmet, hogy az általánosan elterjedt pihenőkártyás juttatásból a cégeknél az átlagos havi keret idén 30 310 forint, ami évente közel 364 ezer forintot tesz ki. Ez a mostani váratlan válságban más megvilágításba helyezi a több mint egymillió munkavállaló birtokában lévő eszközt, amelyről a koronavírus megjelenése előtt még csak csekély mértékben fogytak a feltöltések. Vagyis a belföldi turizmus egyik megbízható motorját jelentő ágazatnak az állami segítség mellett ez is biztos alapot garantál arra az időszakra, amikor elkezdődhet a belföldi piac újrapozicionálása.

A Szép-kártya a kényszerű tetszhalál állapotában lévő turizmust segítheti
Fotó: Katona Vanda

A visszavonultságban élő, korlátozott kijáráshoz szokott lakosságnak a várakozások szerint megbízható közegészségügyi viszonyok között hamar visszatérhet majd az utazási kedve, ehhez a jelenleg nem hasznosítható, inkább megtakarításként tekintett béren kívüli juttatások azonnal elérhetővé válnak. Így a pihenőkártyán lévő összegek az első körben, kezdeti lökésként, infúziószerűen érnek majd el rövid úton a gazdasági szereplőkhöz, a remények szerint már a második félévben.

A nemcsak gazdasági, hanem szociális szempontból sem elhanyagolható hatású plasztiklap részesedését önmagában jól mutatja a béren kívüli juttatások összértékét érintő aránya is, amely mostanra elérte a 68 százalékot, míg 2018-ban csupán 38, tavaly pedig 54 százalékos volt a Szép térhódítása. Látszik a jelentésekből, hogy idén is a vendéglátás alszámla a legnépszerűbb juttatási forma a dolgozók körében, vagyis az összesen milliárdos nagyságrendben még az idén elkölthető összegek 38 százaléka vár felhasználásra a fehér asztal mellett.

Emellett a szálláshelyek alzsebe 23, a szabadidős szolgáltatásoké pedig 7 százalékos részarányt fed le jelenleg a munkaadók által fizetett pénzekből.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.