Új adóssegítő lépések

Nemzetközi viszonylatban az egyik legerősebb és legkedvezőbb intézkedést hozta meg a kormány, amikor a magánszemélyek és vállalkozások március 18-ig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztette. Most a kedvezményes hitelek köre kiegészült a munkáltatói kölcsönökkel, a babaváró hitellel, illetve a Nemzeti Eszközkezelő programjához kapcsolódó konstrukcióval.

Horváth Éva
2020. 03. 26. 9:31
null
Jövőre sem kell váratlan többletköltségektől tartaniuk az érintetteknek Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megjelentek a Magyar Közlönyben a hiteltörlesztési moratórium alkalmazásának részletei. Az intézkedés világszerte az egyik legkedvezőbb a hitellel rendelkezőknek, amely nemcsak idén, hanem jövőre is biztonságot ad az érintetteknek. A rendelet a technikai szabályok mellett azt is biztosítja, hogy a moratóriummal élő ügyfeleknek ne váljék elviselhetetlen teherré a későbbi, újrainduló fizetés. Így egyebek között nem számítható fel kamatos kamat a moratórium idején, amely jelentősen könnyíti az adósok terheit. Segítség az is, hogy 2021. január 1-jétől a korábban felvett hitel eredeti törlesztőrészletének nagysága nem növekedhet. A fizetési halasztás lejártát követően a futamidő úgy hosszabbodik meg, hogy az esedékessé váló törlesztőrészlet és a fizetési moratórium alatt keletkező részletekben megfizetendő kamat összege együttesen ne haladja meg az eredeti szerződés szerinti részletek összegét. A kamatra vonatkozó szabályok a díjakra is érvényesek.

Ugyancsak szerdától hatályos, hogy a babaváró támogatásról szóló rendelet szerint folyósított kölcsön alapján fizetendő kezességvállalási díjat is elengedik a fizetési moratórium idejére. A módosult szerződéseket ráadásul nem kell közjegyzői okiratba foglalni, a korábbi okirat a szerződés módosult tartalmának keretei között érvényes.

Jövőre sem kell váratlan többletköltségektől tartaniuk az érintetteknek
Fotó: Kurucz Árpád

Szerdától a munkáltatói kölcsönökre is érvényes a fizetési haladék, vagyis 2020. december 31-ig a munkavállalóknak se a kölcsön összegét, se annak kamatát nem kell fizetniük. Emellett a Nemzeti Eszközkezelő programjában részt vevők is haladékot kaptak a vételár részletfizetésére és a bérletidíj-fizetési kötelezettségre, ezzel a lakhatásuk biztosított, ugyanis a cég a nem fizetés miatt nem mondhatja fel a bérleti szerződéseket.

Romániának is példát mutat a magyar módszer. Szerdán ott is bejelentették: lehetővé teszik a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került magánszemélyek és cégek hiteltörlesztésének felfüggesztését kilenc hónapig; ez idő alatt Klaus Johannis államfő reményei szerint talpra állhat az ország gazdasága.

Novák Katalin – A koronavírus-járvány idején csökkent a családok biztonságérzete, ám azt a kormány a lehetőségeihez mérten szeretné fenntartani – jelentette ki a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a köztelevízió műsorában. Novák Katalin elmondta: a hitelmoratórium sok olyan családot, illetve fiatal házaspárt érint, akik felvették például a babaváró támogatást. Utóbbiak mintegy hatvanezren vannak, nekik akkor sem kell törleszteniük, ha az első gyermekük még nem született meg. Hasonló a helyzet a csokhoz kapcsolódó hitelek esetében vagy a diákhitelnél, ami mintegy kétszázezer embert érint – fűzte hozzá. Beszélt arról is, hogy a veszélyhelyzetben automatikusan meghosszabbodik a jogosultság a gyermek gondozására, nevelésére nyújtott egészségbiztosítási és családtámogatási ellátásokra. Ez közvetlenül 15 ezer család életét könnyíti meg – tette hozzá. A fentiek közül nem kell semmit igényelni, azok automatikusan lépnek érvénybe. Ezért ha valaki továbbra is szeretné törleszteni a hitelét, azt jeleznie kell a bankjának. Novák Katalin elmondta azt is, hogy idén januárban 9,4 százalékkal több gyermek született, mint egy évvel korábban, vagyis nőtt a gyermekvállalási kedv.

Kardosné Gyurkó Katalin – A járvány idejére feltehetjük a polcra a hiteltörlesztések problémáját, és csak akkor kell ismét levennünk, ha a veszélyhelyzet elmúlik – jellemezte a megkönnyebbülést a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke lapunknak. Kardosné Gyurkó Katalin hangsúlyozta: míg a korábbi kormányok idején, a világválság közepette a családoknak megszorító intézkedésekkel is szembesülniük kellett – és eközben ugrásszerűen megnőtt a válások száma –, a jelenlegi krízisben azt tapasztalják, hogy az Orbán-kormány a családok védelmét és segítését is célozza az intézkedéseivel. – A most megjelent pontosító jogszabályra feltétlenül szükség volt, hiszen akadt olyan pénzintézet, amely az ügyfeleit pótlólagos kamat felszámolásával fenyegette meg arra az esetre, ha a hiteltörlesztés felfüggesztésével élne – számolt be a NOE-hoz érkező panaszokról az elnök. Kardosné Gyurkó Katalin szerint emiatt sok családnál felmerült, hogy a járvány okozta gazdasági nehézségek, a rossz esetben munkanélkülivé válás mellett továbbra is fizetnék a törlesztőrészletet, különben a büntetőkamat miatt rosszabbul járnának. – A mostani intézkedések megnyugtatók, mert a családok nem kerülnek kiszolgáltatott helyzetbe a pénzintézeteknél – jelentette ki a szervezet elnöke.

Boros Imre – Érdemes visszatekinteni arra, hogy mi állította talpra a magyar gazdaságot 2010 után. Ez nem más, mint hogy egyre többen dolgoznak és egyre jobban keresnek. A jövedelmeket pedig nem szabad semmilyen módon megkurtítani – szögezte le Boros Imre közgazdász lapunk érdeklődésére. Hozzátette: ahhoz, hogy a cégek ki tudják gazdálkodni a béreket, pénzügyi segítséget kell nyújtani nekik, ezért engedte el a kormány bizonyos járulékok befizetését. A jegybank pedig nem emelte az alapkamatot, vagyis a vállalatok továbbra is olcsón juthatnak hitelhez. A munkavállalók jövedelmének biztosítására hozott intézkedések között lényeges, hogy a bankoknak hitelmoratóriumot kell alkalmazniuk. Boros Imre rámutatott arra, hogy jelenleg az elsődleges szempont a járvány megfékezése, ami viszont végső soron a gazdaság korlátozásával érhető el. Vagyis vékony mezsgyén kell járnia a kormánynak, de a jelek szerint ezt sikerrel teszi. A közgazdász úgy véli, a legfrissebb intézkedések is jelzik azt, hogy a kormány minden eshetőségre felkészül, és a járvány okozta gazdasági változásokra reagálva képes újra és újra változtatni a megoldás keretrendszerén.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.