Új blokk Novovoronyezsben

Magyar Nemzet
2019. 11. 04. 13:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kitűzött határidő előtt harminc nappal kereskedelmi üzembe helyezték a novovoronyezsi atomerőmű II-es kiépítés 2-es blokkját november 1-jén – közölte a Roszatom. Az orosz atomenergetikai konszern a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartását célzó beruházás, a Paks II projekt főberuházója. A társaság közölte, hogy az orosz szövetségi környezetvédelmi, műszaki és atomenergetikai felügyelet (Rosztyehnadzor) tanúsítványt adott ki arról, hogy az új blokk megfelel a tervdokumentációban foglaltatnak, a műszaki és energiahatékonysági előírásoknak, valamint a jogi szabályozásnak. – Az új blokk kereskedelmi üzembe helyezése arról tanúskodik, hogy a Roszatom sorozatgyártásban létesíti az új, 3+ generációs blokkokat – mondta Andrej Petrov, az orosz atomerőműveket üzemeltető Roszenergoatom konszern vezérigazgatója, az ASZE Mérnöki Vállalat atomerőmű-építésért felelős első alelnöke. – Ezt a típust választotta többek között Finnország, Magyarország, Fehéroroszország és Banglades is; üzembe állásával az Oroszországban működő blokkok száma 36-ra nőtt – tette hozzá.

A Roszatom egy hónappal a határidő előtt fejezte be a projektet
Fotó: Reuters

A 3+ generációs blokkok közül pedig a szóban forgó a harmadik. Az első ilyen egységet ugyanezen erőműben 2016-ban helyezték üzembe, a második, a leningrádi atomerőmű II-es kiépítés 1-es blokkja pedig a 2017-es hálózatra kapcsolás után tavaly október óta termeli kereskedelmi üzemben az áramot. A Paks II beruházás majdani blokkjaival rokon 3+ generációs blokktípus műszaki-gazdasági jellemzői abszolút biztonságos működtetést tesznek lehetővé. A VVER–1200-as típus az aktív és passzív biztonsági rendszerek egyedi kombinációjával bír, ami maximálisan ellenállóvá teszi az atomerőművet a külső és belső hatásokkal szemben. A passzív biztonsági rendszerek teljes áramkimaradás és üzemeltetői beavatkozás nélkül is képesek a blokk hűtésére.

Szériafelszerelés az úgynevezett ­zónaolvadék-csapda, amely egy hipotetikus, rendkívül kis valószínűségű súlyos baleseti helyzetben is képes megakadályozni a magas radioaktivitású szennyezés környezetbe jutását. A blokktípus garantált üzemideje hatvan év, ami húsz évvel meghosszabbítható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.