Új élmények a debreceni virágkarnevál programjában

Magyar Nemzet
2020. 08. 08. 10:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig ötször szervezték át a járványhelyzet változásai miatt az idei debreceni virágkarnevál programját, amely több új élményelemmel gazdagodik az idén. Ahogy azt Puskás István, a cívisváros kulturális alpolgármestere korábban jelezte, a szándék az, hogy az érdeklődők a változó járványhelyzetben is a lehető legbiztonságosabban vehessenek részt a karneváli hét rendezvényein augusztus 15. és 23. között.

A Szent Korona nevű virágkocsi az 50. Debreceni Virágkarneválon 2019-ben
MTI/Czeglédi Zsolt

– A hagyományos programok mellett évről évre igyekeznek friss, kortárs elemekkel gazdagítani a kínálatot, és ha kell, a szükségből erényt kovácsolni – fogalmazott. Ilyen lesz például az a több napon át tartó fénytárlat, amelyet a Csokonai Színház teljes felújítás előtt álló épületében rendeznek meg.

Augusztus 17. és 22. között 14 fényművészeti installációt is megtekinthetnek az érdeklődők a Csokonai Színház falai között, ahol óránként tárlatvezetést is tartanak. Utóbbiakra regisztrálni kell, az érdeklődőknek a kellő távolságtartás mellett a jelenlegi állapotok szerint szájmaszkot is kell viselniük.

Fotó: MTI

Bódor Edit, a virágkarnevál főszervezője az MTI-nek elmondta, hogy az augusztus 20-ra teljesen megújuló Dósa nádor téren felavatják Szent István király egész alakos szobrát, amit különleges fényfestéssel tesznek látványossá. Az egyik homlokzaton például animáció formájában Szent István király jelenik majd meg séta közben. Ugyancsak fényjáték várja a régi városháza udvarán a zenés esték iránt érdeklődőket.

Tradicionális hagyományok. A 2016-ban felvonuló 16 kocsit kétmillió szál virággal díszítették
MTI Fotó: Balázs Attila

A Klasszikusok éjszakája című programban augusztus 15-én a Kölcsey Központban nagykoncerttel, a város különböző szabadtéri pontjain pedig, többek között a Nagytemplom mögötti Emlékkertben és a Déri téren kamaraprodukciókkal várja az érdeklődőket a Kodály Filharmónia Debrecen.

Az Esztergom–Debrecen nevű virágkocsi 2017-ben
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A szervezők korábban azt is bejelentették, hogy az idén a hatvanadik születésnapját ünneplő, eredetileg Lúdas Matyi nevét viselő debreceni vidámpark ad otthont a Galiba gyermekfesztiválnak. Utóbbin óvodások, iskolások, tánccsoportok, civil szervezetek gyermekcsoportjai a maguk készítette kiskocsikkal vonulva kóstolnak bele a karneváli hangulatba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.