Újabb hitel a köznevelésre

A hazai köznevelési intézmények és iskolai sportlétesítmények fejlesztését szolgáló, ötvenmilliárd forint összértékű hitelszerződést kötött a Magyar Állam az Európai Beruházási Bankkal (EIB).

Horváth Éva
2020. 01. 24. 11:33
null
Pavlova és a magyar miniszter szentesítette a szerződést Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazai köznevelési intézmények és iskolai sportlétesítmények fejlesztését szolgáló, ötvenmilliárd forint összértékű hitelszerződést kötött a Magyar Állam az Európai Beruházási Bankkal (EIB). A hivatalos dokumentumot tegnap Lilyana Pavlova, az EIB alelnöke és Varga Mihály pénzügyminiszter látta el a kézjegyével. A pénzügyi tárca vezetője kiemelte: az együttműködés részeként nyolc új iskola épül, tizenhat intézmény újul meg, és több mint hatvan sportlétesítmény jön létre a fia­talok számára.

Varga Mihály jelezte: a most induló program része a kormány átfogó oktatásfejlesztési lépéseinek, és emlékeztetett rá, hogy hazánk az EIB-vel az első hitelszerződést 2016 júniusában, 15 milliárd forintos keretösszeggel írta alá. Abból tizenkilenc iskola tanteremének fejlesztéséhez, huszonhét tanuszoda és huszonhat tanterem építéséhez, valamint hatvanhárom óvoda felújításához járultak hozzá. Mindezeken túl százhatvan sportinfrastruktúra-fejlesztést is finanszíroztak.

Pavlova és a magyar miniszter szentesítette a szerződést
Fotó: Éberling András

Az EIB fejlesztési és finanszírozási szempontból is fontos partnere Magyarországnak. A forrásai lehetővé teszik a gazdaságfejlesztési célokat szolgáló beruházások hosszú lejáratú, alacsony kamatozású finanszírozását, az államadósság szerkezetének kedvezőbbé válása mellett – ismertette a tárcavezető, kiemelve, hogy a pénzintézet nem profitorientált szervezetként, nemzetközi tőkepiaci összehasonlításban is igen kedvező feltételekkel tud hitelt nyújtani. Jelezte, hogy a kölcsön részeként tornatermek, tanuszodák, tantermek építésére és fejlesztésére is sor kerül.

Lilyana Pavlova, az EBB bolgár alelnöke elmondta: az együttműködésük Magyarországgal és a pénzügyi tárcával kiváló, az eddigi EIB-hitelek nagysága 9,4 milliárd euróra rúg. Tavaly több mint 700 millió euró összértékű megállapodást írtak alá hazánkkal. A magyar oktatási rendszerbe eddig 911 millió eurót fektettek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.