Varga Mihály: Két hónap kiesés, háromszázalékos visszaesés

A pénzügyminiszter jelezte, számos kormányprogram támogatja a határon túli magyarok lakta térségeket.

Magyar Nemzet
2020. 06. 06. 11:19
null
A miniszter szerint magasabb fokozatba kell kapcsolni Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljesítményünkkel a legjobb négy EU-s ország között voltunk márciusig. Azzal lehet kalkulálni, hogy a statisztikai mélypontot áprilisban értük el, s májusban, majd júniusban egyre inkább érezhető lesz a kilábalás, a gazdaság talpra állása. Ebből kifolyólag azzal tervezünk, hogy a kiesett két hónap és a fokozatos visszaállás miatt háromszázalékos visszaesés lesz ebben az évben – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter a Figyelő hetilapnak adott interjújában. A járványhelyzet miatt a GDP-arányos hiánycél 3,8 százalékra emeléséről a pénzügyi tárca vezetője azt mondta:

akkor sem kell kétségbeesni, ha ennél nagyobb lesz a deficit, mert olyan beruházásokat hajt végre az ország, amelyek újraépítik a gazdaságot.

Varga Mihály kifejtette, a magyar gazdaságot stabilabb állapotban találta a válság, mint más európai országokat, mivel lendületes bővülés, növekvő jövedelmek és alacsony szintű munkanélküliség időszakában voltunk. – A törlesztési program, az adóintézkedések és a munkahelyvédelmi projektek egyaránt hatékonynak bizonyultak – mondta a válságkezelésről, hangsúlyozva, hogy gazdaságvédelemre a hazai össztermék húsz százalékát kitevő csomagot állítottak össze.

A miniszter megjegyezte, bár a 2021-es költségvetés esetében felmerült annak lehetősége, hogy az Országgyűlés őszi ülésére halasszák a javaslat vitáját, de az elmúlt öt évben szerinte olyan versenyelőnyt jelentett a korai költségvetés nyújtotta tervezhetőség és kiszámíthatóság a gazdaság szereplőinek, amit nem érdemes feladni.

A büdzsé két fő alapra épül, a mintegy háromezermilliárd forintos egészségbiztosítási és járvány elleni védekezési alapra, valamint a 2550 milliárdos gazdaságvédelmi alapra.

Varga Mihály Trianon 100. évfordulója apropóján arról is beszélt, hogy a gazdasági kapcsolatok újraéledtek a Kárpát-medencében, számos hazai kormányzati program támogatja a határon túli magyarok lakta térségeket.

– Magyarország megerősödött, lehetőségei a határain kívül került magyarság támogatásával kapcsolatban kibővültek, új reményt és erőt adtunk minden magyar embernek. Ahol ehhez partnernek meg tudtuk nyerni a szomszédos ország kormányát is, a változás még szembetűnőbb

– közölte a pénzügyminiszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.