Vége a lakáspiaci árrobbanásnak

Minden bizonnyal befejeződik az idén a lakások elmúlt években tapasztalható kiugró mértékű drágulása, sőt egyes helyeken, bizonyos ingatlantípusoknál némi árcsökkenésre is lehet számítani – derül ki a Magyar Nemzet körképéből. Az általunk megkérdezett elemzők szerint a lakáspiacot nagyon sok hatás érte az elmúlt időszakban, de összességében már jó néhány hónapja a lassulás jelei érzékelhetők. A kormányzati ösztönzők révén az országos forgalom nagyobb része tevődhet át a kistelepülésekre.

2020. 01. 13. 15:27
null
Egyes területek és lakástípusok esetében stagnálás jöhet, de a korrekció sem kizárt Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egységes kép rajzolódik ki a lakáspia­con az év elején: gyakorlatilag valamennyi elemző, közvetítőlánc és más piaci szereplő az áremelkedés megállására számít 2020-ban. Az egyik legnagyobb hazai közvetítőhálózat, a Duna House (DH) szerint az idén átlagosan már csak egy számjegyű drágulásra, jellemzően 3–7 százalékos áremelkedésre lehet számítani.

– Az elmúlt évek egységes és erőteljes növekedési fázisa az adatok alapján lezárult, mostantól érdemes lesz egyes település- és lakástípusok esetén külön-külön vizsgálni az árakat és az adásvételek mennyiségét – mondta a Magyar Nemzet érdeklődésére Benedikt Károly. A DH elemzési vezetője hozzátette: idén várhatóan lesznek olyan területek, olyan lakástípusok, amelyek árai stagnálni fognak, sőt árkorrekció sem kizárt. Ezek közé sorolta a főváros és a nagyobb városok legmagasabb árfekvésű, jellemzően belvárosi területeit, továbbá a panellakásokat, amelyeknél az átlagosnál nagyobb felfelé mozgások voltak az elmúlt időszakban.

– Tavaly az ingatlan- és a jelzáloghitel-piacot több jelentős hatás érte: új családtámogatások jelentek meg, kibocsátották a szuperkötvényt. Ezek hatására az év második felében jól látható változások következtek be a több éve folyamatosan növekvő piacon, amely jelenleg a változó környezethez próbál alkalmazkodni – jelezte Benedikt Károly.

– Az idén egyértelműen lassul majd a drágulás üteme, de ez településtípusonként eltérő mértékű lesz. A fővárosban várhatóan stagnálni fognak az árak, de a megyei jogú városokban még 5-10 százalékos áremelkedésre lehet számítani – ezt már Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője mondta a Magyar Nemzetnek, emlékeztetve, hogy 2015 és 2019 között Budapesten és a nagyvárosokban éves szinten 20-25 százalékkal drágultak az ingatlanok, a legkisebb településeken pedig csak stagnálás volt jellemző. Szerinte ez most megfordul: idén a legkisebb településeken lehet számítani a legnagyobb áremelkedésre. Arányaiban ugyanis a kistelepüléseken jelentik a legnagyobb segítséget az állami lakástámogatások, így a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok) vagy az áfa-visszatérítés. A kereslet visszaesése Balogh László szerint a legdrágábban árazott panellakások árát is letörheti.

– Bár érezhetően kevesebb a vevő a lakáspiacon, arra mégsem számítunk, hogy az árak lejtmenetbe kapcsoljanak. A tulajdonosokat semmi nem kényszeríti arra, hogy olcsóbban adják a lakásukat az eddiginél, hiszen őket a piaci lassulás legfeljebb annyiban érinti, hogy több időt kell várniuk a vevőre – jelentette ki a szakértő. Balogh László felidézte: a tíz évvel ezelőtti lassulás idején más volt a helyzet, hiszen akkor a lakásuktól szabadulni akaró tulajdonosokat a devizahitel növekvő terhei is fojtogatták, így ők kénytelenek voltak kompromisszumot kötni az árazásban.

Egyes területek és lakástípusok esetében stagnálás jöhet, de a korrekció sem kizárt
Fotó: Bach Máté

– Nagy valószínűséggel több év után már csak egy számjegyű lesz a drágulás az év egészében. Természetesen nagy területi különbségek várhatók – közölte a Magyar Nemzettel Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Mint kifejtette, az árcsökkenést a kereslet visszaesése hozhatja el, és erre utaló jelek már tavaly is voltak.

– Olyan helyeken láthatunk majd árcsökkenést idén, amelyek nem befektetési célpontok – húzta alá az elemző. A tavaly, majd ebben az évben bevezetett új támogatási elemek (falusi csok, áfa-visszaigénylés, babaváró támogatás) elsősorban a kisebb, olcsóbb településeken vihetik tovább a piaci lendületet, így Valkó Dávid szerint a forgalom tovább tolódhat ezekre a területekre. A Balla Ingatlan már 2019 utolsó negyedévé­ben árcsökkenést tapasztalt.

– Ki lehet jelenteni, hogy az árak növekedése megállt. Az év első hónapjaiban derül ki, hogy a kereslet erős visszaesése változik-e, mert ha nem javul a helyzet, akkor az hosszabb értékesítési időt és csökkenő árakat fog magával hozni – hangsúlyozta érdeklődésünkre Balla Ákos, a közvetítőhálózat tulajdonos-ügyvezetője.

– Ezek a kedvezőtlen hatások a mindig keresett, kisebb értékű és jobb vagy különleges adottságú ingatlanokat kevésbé fogják érinteni, várhatóan a nehezebben eladható ingatlanok tulajdonosai lesznek a megváltozott piaci körülmények vesztesei. A szakértő szerint akár tízszázalékos visszaesés is elképzelhető az adásvételek számában, sőt hasonló mértékű árcsökkenés sem elképzelhetetlen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.