Vidéken és Budapesten is csökkentek a lakbérek

A turizmus leállásával és az egyetemisták hazaköltözésével óriásira duzzadt a kiadó lakások kínálata.

Pintér
2020. 12. 08. 8:56
null
A rövid távú lakáskiadás bedőlésével sok ingatlan áll üresen Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már nem csak Budapesten érezhető a koronavírus-járvány miatti bérletidíj-csökkenés. Az Ingatlan.com adatai szerint december elején

a fővárosban a kiadó lakásokat átlagosan havi 135 ezer forintos bérleti díjért kínálják, ami többéves mélypontnak felel meg.

Most már a legtöbb egyetemi városban is kevesebbet kell fizetni a bérelt lakásokért: Székesfehérvárott, Szombathelyen, Tatabányán, Kecskeméten, Egerben és Győrött is nyolc-tíz százalékos árcsökkenés figyelhető meg, Veszprémben és Szegeden négy-öt százalékkal kell kevesebbet fizetni az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Miskolcon ugyanannyiba kerülnek a bérlakások, mint egy évvel ezelőtt, és Debrecenben is, igaz, ott az utóbbi egy hónapban kilenc százalékos csökkenés ment végbe.

Az Ingatlan.com elemzése szerint ráadásul a tulajdonosok és az ingatlanközvetítők decemberben több mint 25 ezer kiadó lakásra kerestek bérlőt, ami öt évre visszatekintve rekordkínálatot jelent.

Ez egyértelműen a járvány kedvezőtlen hatásaival magyarázható: a turizmus lényegében leállt, így nincs kereslet a rövid távon kivehető lakásokra. A pandémia miatt nőtt a munkanélküliség, sokan kénytelenek voltak feladni az bérleményüket. Az egyetemisták egy része pedig hazaköltözött a digitális oktatás miatt. A kollégiumokból kiköltöző hallgatók viszont lecsaptak a kiürült lakások egy részére

fejtette ki Balogh László, a hirdetési oldal vezető gazdasági szakértője, hozzátéve, hogy az elmúlt években decemberben jellemzően szűkült a kiadó lakások kínálata. Természetesen a fővárosban található a legtöbb kiadó lakás, és Budapesten is csúcsot dönt a mostani kínálat: több mint 18 800 hirdetés érhető el.

A jelentős decemberi kínálatbővülés és az árcsökkenés illeszkedik a korábbi hónapokban kialakult folyamatba. A hivatalos adatok, a KSH–Ingatlan.com lakbérindex szerint októberben is mérséklődtek a bérleti díjak. Országos szinten 8,4 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint tavaly októberben, idén szeptemberhez viszonyítva pedig 2,3 százalékkal csökkentek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.