Zsebre menő utaskérdések váratlan helyzetben

A koronavírus épphogy megjelent Európában, a biztosítók máris készülnek a következményekre. A szokatlan helyzetben sok fontos kérdés adódik.

2020. 03. 02. 12:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idehaza a legtöbben mostanában aziránt érdeklődnek a biztosítóknál, hogy ha rendelkeznek útlemondásra kötött biztosítással, kaphatnak-e kártérítést, amennyiben a kontinensen elterjedő koronavírus-fertőzés miatt lemondanak befizetett külföldi utazásukról.

– A válasz egyértelműen: nem. A biztosítók ugyanis a vis maior eseteket, mint amilyenek a járványok, zavargások, terrorcselekmények, természeti katasztrófa, eleve kizárják a biztosítási feltételek közül – közölte lapunkkal a CLB független biztosítási alkuszcég kommunikációs vezetője, Németh Péter.

Mint mondta, az útlemondás olyan tétel a biztosításban, amely akkor lép érvénybe, ha magával a biztosítottal vagy közvetlen hozzátartozójával történik valami – például beteg lesz –, ami miatt nem tud elutazni. A szakember szerint a vesztegzár területén bajba került ügyfeleknek a biztosítók nem tudnak fizetni, mivel a korlátozott területen nem tudják érvényesíteni a szerződésben vállalt szolgáltatásokat. – Nem a szándék, hanem a teljesítés feltételei hiányoznak – jegyezte meg Németh Péter.

Úgy folytatta: sokan kérdezik azt is, hogyan segít a biztosító, ha váratlanul karanténba kerülnek külföldi útjuk során. A válasz erre is az, hogy közvetlenül sehogy. Ilyenkor is az az érvényes, hogy egy lezárt területen a biztosítók sem tudnak megfelelő szolgáltatást nyújtani.

Viszont a külföldön karanténba került magyarok számíthatnak a kórházi tartózkodás napi térítésére és a megfigyelés idején kiesett aktív kereset és táppénz különbözetének a kifizetésére a biztosítótól, ha van ilyen kitétel a szerződésükben. Előfordulhat ugyanis, mint arra láttunk példát mostanában, hogy egy tegnap még biztonságos külföldi várost mára lezárnak, ottrekednek a turisták, és nem javasolják az odautazást sem.

Németh Péter szerint attól kezdve ott sem adottak a feltételek. Akiknek van sztornóbiztosításuk és még a terület lezárása előtt hazautaznak, a tervezett program bizonyíthatóan visszamaradt költségeit – szállodai díj, befizetett rendezvény, megváltott síbérlet – megtérítik részére a biztosítók. Akik már nem tudnak hazajönni a vesztegzár miatt, időben gondoskodjanak a biztosítási szerződés meghosszabbításáról akár telefonon vagy e-mailben, hogy a zárlat feloldása utáni hazaúton ne maradjanak védtelenül.

Szervezett biztonság

Elvileg kevesebb pénzbe kerül, ha a turisták maguk szervezik meg a tengerparti nyaralásukat, több állomást érintő körútjukat, városlátogatásukat, amire az interneten keresztül minden lehetőség adott, a kockázat viszont jóval nagyobb. Az utazási irodák által szervezett túrákon kevésbé védtelen a fogyasztó – hívta fel a figyel­met a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége. Kiemelték: mielőtt foglalunk, meg kell győződni arról, hogy az irodának ­megvannak-e a szükséges engedélyei, szakértelme. A szabályok pontosan meghatározzák az utasokkal szembeni, számonkérhető kötelezettségeket. Ugyancsak fontosnak tartják a fogyasztóvédők, hogy az utazni készülő magyarok saját, jól felfogott érdekből minden esetben kössenek betegség-, baleset- és poggyászbizto­sítás mellett úgynevezett sztornóbiztosítást is. (T. K.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.