Beomlott egy szénbánya Erdélyben, három bányászt keresnek

A tárnában dolgozó 11 bányász közül nyolcan kiszabadultak.

MTI
2017. 10. 05. 15:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyolc kiszabadult bányász közül egyet kellett kórházba szállítani mellkasi sérülésekkel. A Digi 24 hírtelevízió helyszínen tartózkodó tudósítója közölte: a mélybe szállt mentők zajokat hallottak, és valószínűsítik, hogy a bent rekedt bányászok életben vannak.

Az Agerpres hírügynökség közlése szerint a tárna mintegy tíz méter hosszan omlott be. A mentők azon dolgoznak, hogy utat vájjanak az omladékon keresztül a bent rekedt munkásokhoz. Toma Petcu energiaügyi miniszter helikopterrel indult el a baleset helyszínére.

A román állam a nem gazdaságos szénbányászat miatt már bezárta a bányák többségét a Zsil-völgyi szénmedencében. A térségben már csak négy bányában folyik szénfejtés. A lupényi bányát és a petrillai Lónyay-bányát tavaly vették fel a bezárandó bányák listájára. A két bányában még 2018-ig fejtenek kőszenet, de a bezárásuk folyamata 2027-ig is eltarthat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.