Orbán Viktor: A határon túli magyarság alsó és középső rétegeit kell erősíteni

A miniszterelnök szerint asszimilációt elkerülő nemzetpolitikára van szükség.

MN
2017. 10. 05. 9:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor szerint a határon túli magyarság törzsét, az asszimilációnak jobban kitett alsó és középső rétegeit kell a magyar nemzetpolitikájának erősítenie. A miniszterelnökkel készült interjút a Krónika erdélyi magyar napilap közölte csütörtökön – írja az MTI.

Az interjúban Orbán Viktor kifejtette, hogy a nemzetpolitikában „középre és lefelé” kell célozni, tapasztalta szerint a magasan képzett értelmiségi rétegek megtalálják a maguk útját magyarként a Kárpát-medencében. Az alsóbb és középszintű csoportokat ugyanakkor olyan nemzetpolitikával kell segíti, amely szerint magyarnak lenni felemelő érzés, sőt kifizetődő is. „A következő évek egyik nagy eredménye lesz, hogy a magyarok azt fogják tapasztalni: szélesebb fejlődési, foglalkoztatási, jövedelmi, iskoláztatási lehetőségekkel rendelkeznek, mint korábban” – jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor úgy látja, hogy az egész Kárpát-medencei magyar közösség nagy korszak kapujában áll. „Most már nem jogfosztás elleni védekezés, hanem jogerősítés lesz, nem szegénység, hanem nyugodt, kiszámítható ütemű és érzékelhető gyarapodás” – fogalmazott. Az erdélyi magyar autonómiatörekvésekről szólva kijelentette: a magyaroknak sem módjuk, sem lehetőségük nincs arra, hogy föladják ezt a célt. Hozzátette, érdemes erről tisztázó vitákat folytatni, mert Szerbiában például kiderült: attól, hogy a magyarok példaértékű autonómiában részesültek, Szerbia nem gyengébb lett, hanem erősebb.

Ukrajnának pedig a miniszterelnök szerint el kell döntenie, hogy akar-e európai ország lenni. „Ha igen, akkor meg kell érteniük, hogy a kisebbségek által megszerzett jogokból visszavenni nem lehet” – jelentette ki. Megjegyezte: Magyarország kiállt Ukrajna területi épsége mellett, és a leghangosabb képviselője volt annak, hogy az ország közelebb kerüljön az EU-hoz, állampolgárai kapják meg a vízummentességet. Cserébe azt kérte, hogy ne tűzzék napirendre a kisebbség- és magyarellenes javaslatokat. „Elhittük nekik, hogy ez nem fog megtörténni, mégis, ahogy sikerült elérnünk az ukránoknak adandó kereskedelmi kedvezményeket és vízummentességet, már másnap el is fogadtak egy ilyen törvényt” – mondta Orbán Viktor. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az ukrán parlament asztalán van két másik, hasonló szellemű törvénytervezet is.

A miniszterelnök arra biztatta a külhoni magyarokat, hogy éljenek a szavazás jogával a jövő tavaszi magyarországi parlamenti választáson. „A mostani regisztráció nem más, mint beiratkozás egy, a mainál szebb, közös magyar jövőbe” – fogalmazta meg Orbán Viktor a Krónika napilapban és a lapcsaládjához tartozó székelyföldi helyi lapokban csütörtökön közölt interjúban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.