Bukarest szerint a román kormányfő kijelentése nem volt magyarellenes

Az egységes és oszthatatlan nemzetállamról szólt Tudose nyilatkozata, s a hatóságok felelősségére hívta föl a figyelmet.

MTI
2018. 01. 12. 14:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénteki külügyi kommünikét válasznak szánták arra, hogy reggel a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium bekérette a román nagykövetet. Egy szóval sem említik, hogy Budapest lépése amiatt történt, mert Mihai Tudose miniszterelnök egy televíziós interjúban akasztással fenyegetőzött az erdélyi magyar pártok közös autonómiaköveteléseit kommentálva – kommentálta a hírt az MTI.

A román külügyminisztérium úgy véli: az autonómiaigény nem tesz jót az etnikai harmóniának, és nem segíti a kétoldalú román-magyar kapcsolatok fejlesztését.

Mint arról lapunk is tudósított, Szijjártó Péter külügyminiszter berendelte a román nagykövetet, s magyar politikai szervezetek, politikusok tiltakoztak a nyilatkozat miatt. A Jobbik egyenesen a román kormányfő lemondatását sürgette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.