Útravaló Erdélyből – Kallós Zoltán

A Balladák könyvének szerzője nemrég hunyt el. 90 évesen talán az egyik utolsó interjúját adta erdélyi kollégáinknak.

MN
2018. 04. 08. 8:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kallós Zoltán erdélyi néprajztudós, népdal- és balladagyűjtő díjait képtelenség felsorolni. 1990 óta nem telt el úgy három év, hogy a munkásságát ne jutalmazták volna valamilyen kitüntetéssel, de volt, hogy egy évben több elismerést is kapott.

Csak a legfontosabbakat említve: kétszeres Kossuth-díj, Magyar Corvin-lánc, Nemzet Művésze cím. A februárban, 92 évesen elhunyt néprajzi polihisztor tavaly az Europa Nostra-díj internetes szavazással megítélt közönségdíjasa lett.

Két éve, 90. születésnapi köszöntőjén adott interjújában a moldvai csángók magyar identitásának megőrzését illetően pesszimistán, a magyar táncházmozgalom fennmaradását tekintve pedig optimistán tekintett a jövőbe. „A kultúránk tartott meg minket ezer évig” – vallotta.

A Kallós Zoltánnak balladákat mondó, éneklő és zenélő emberek már szintén nem élnek. De a dalok, balladák a tudós gyűjtő segítségével megmaradtak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.