Minden remény elszállt: nem indulhatnak orosz színekben a téli olimpián

A CAS néhány órával a megnyitó előtt elutasította a fellebbezéseket.

MN
2018. 02. 09. 8:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) néhány órával a megnyitó előtt elutasította 45 orosz sportoló és két edző fellebbezését, akik indulni szerettek volna a phjongcshangi téli olimpián – írja az MTI. Egy nappal korábban 13 esetben hasonló döntést hozott a CAS.

Ezzel véglegessé vált, hogy a viadalon 168 orosz versenyző lesz, akik semleges zászló alatt, Olimpiai Sportoló Oroszországból (OAR) megnevezéssel indulnak.

A CAS Phjongcshangban felállított ad hoc testülete sürgősséggel foglalkozott az országukban tapasztalt doppinghelyzet miatt meg nem hívott oroszok beadványaival.

Azután, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) rendszerszintű doppingolás miatt decemberben felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot, és úgy határozott, hogy orosz sportolók csak semleges színekben indulhatnak a dél-koreai játékokon, egy NOB-testület vizsgálta meg egyenként a kérvényeket. Végül az oroszok által elküldött 500-as listáról 169 versenyző esetében támogatta a meghívást. Egy gyorskorcsolyázó szolidaritásból lemondott a részvételről.

„A CAS választott bírói úgy látták: a NOB által lefolytatott eljárás, melynek során a szervezet összeállította a meghívási listát, nem büntetés volt, hanem inkább egy támogató döntés” – áll a CAS pénteki állásfoglalásában.

A fellebbezést benyújtók között több éremesélyes orosz sportoló is volt, így a koreai születésű, hatszoros olimpiai bajnok, hússzoros vb-győztes rövid pályás gyorskorcsolyázó Viktor An, az ötkarikás aranyérmes sílövő Anton Sipulin és olimpiai harmadik Jevgenyij Garanicsev, a világbajnok sífutó Szergej Usztyugov, valamint az olimpiai bajnok, vb- és Eb-érmes műkorcsolyázó Kszenyija Sztolbova.

Pavel Kolobkov orosz sportminiszter pénteken a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, igazságtalan a CAS ítélete, mert az csak a NOB érveit fogadta el, amikor elutasította 47 orosz sportoló és edző fellebbezését, amelyet a phjongcshangi téli olimpiai részvételtől való eltiltás ügyében adtak be.

Az MTI összefoglalója szerint Kolobkov közölte, hogy noha a CAS még nem tette közzé döntésének indoklását, „már most világos”, hogy a bíróság elfogadta a NOB érvelését, miszerint a bizottság tökéletesen szabadon dönthet arról, hogy meghívjon-e sportolókat az olimpiára, vagy sem.  

„A sportolók és mi is valamennyien úgy gondoljuk, hogy a döntés igazságtalan, mert a sportolókat konkrét ok nélkül nem engedik versenyezni Phjongcshangban. (A sportolók) jelenleg az ügyvédjeikkel konzultálnak, hogy milyen további jogi lépéseket tegyenek” – mondta a tárcavezető.

Vitalij Mutko sportért felelős miniszterelnök-helyettes, ugyancsak a TASZSZ-nak nyilatkozva, kijelentette, hogy a CAS, tekintettel a NOB meghívási eljárására, nem is dönthetett volna másképp.

„A meghívás formuláját nagyon nehéz megtámadni, függetlenül attól, hogy volt-e szabálysértés. Az eljárás nem átlátható, és a szurkolók véleménye szerint nem növeli a szervezet tekintélyét” – fogalmazott Mutko.  

„Kereskedelmi magánklubversenyekére hasonlít a meghívás vagy nem meghívás eljárása. De végül is itt az olimpiai játékokról van szó” – tette hozzá.

A helyettes kormányfő szerint az elutasítás csökkenti a konkurenciaharcot és a téli játékok iránti érdeklődést. Hangsúlyozta, hogy vezéregyéniségek nélkül a fiatal orosz sportolók számára nehéz lesz versenyezni. Úgy vélekedett, a rendezőknek meg kell akadályozniuk a sportolók további rágalmazását, és szavatolniuk kell az egyenlő elbánást mindenki számára.  

Mihail Gyegtyarjov, az orosz parlament sportbizottságának elnöke az Interfax hírügynökségnek kijelentette, hogy az olimpia után Oroszország követelni fogja Thomas Bach NOB-elnök távozását.

A CAS múlt csütörtökön közölte, hogy mind a 39 esetben törölte az orosz sportolók örökös olimpiai eltiltását, amit a NOB szabott ki. 28 esetben nem volt elég bizonyíték a doppingvétségre, így a 2014-es szocsi téli játékokon elért eredményeiket is visszakapják az érintettek. További 11 versenyző változatlanul nem kaphat indulási jogot a jövő pénteken kezdődő phjongcshangi téli olimpiára, de az életre szóló eltiltás az ő esetükben sem érvényes. Az ítélet hatására az Orosz Olimpiai Bizottság 15 személy indulásának engedélyezését kérte, ám a NOB ezt elutasította. A Kreml elítélte a döntést.

A most elbírált versenyzők nem abból a csoportból kerültek ki, melynek tagjait a CAS elégséges bizonyítékok hiányában a múlt héten részben vagy teljesen felmentette, illetve tisztázta.

December elején zárta ki a NOB az Orosz Olimpiai Bizottságot a februári játékokról. Az orosz doppingbotrányt egyrészt Grigorij Rodcsenkovnak, az orosz doppingellenes ügynökség volt munkatársának állításai, másrészt a Richard McLaren által vezetett független vizsgálóbizottság jelentése robbantotta ki; ezek az oroszok államilag támogatott, rendszerszintű doppingolását tárták föl. A NOB által létrehozott, a svájci Denis Oswald által vezetett fegyelmi bizottság pedig elégségesnek ítélte a bizonyítékokat az eltiltások kiszabásához. Ám a CAS másként foglalt állást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.