Ma kiderül, mivel állnak elő Schmidt Máriáék

Dózsa László-ügy, lúgos per, Erzsébet-utalványok, népesedés – ez várható csütörtökön.

Bittner Levente
2017. 11. 23. 5:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha kinéznek az ablakon, jó eséllyel nem sok mindent fognak látni: a meteorológusok legalábbis az ország jókora részére ködös és borús reggelt ígértek. A szerencsések azonban a szerdai naphoz hasonlóan csütörtökön is élvezhetik majd a napsütést, a hőmérséklet pedig akár 15 fokig is felkúszhat.

Reggeli után nem sokkal érkeznek a KSH legfrissebb népesedési adatai, a gyors tájékoztatóból megtudhatjuk, hogy tovább fogyatkoztunk-e. A tendenciák mindenesetre nem túl biztatók. A napokban számoltunk be a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom egyetemisták körében készített felméréséről, amely szerint a fiatalok viszonylag sok gyereket szeretnének, de a tervezettnek csak a töredéke születik meg. Az sem túl szívderítő, hogy 1870 óta most a legalacsonyabb a 15 éven aluliak aránya Magyarországon.

A Fővárosi Ítélőtáblán újrakezdődik a másodfokú eljárás a „lúgos orvos” ügyében. (Nyáron beszélgettünk az áldozattal és ügyvédjével, interjúnk itt olvasható.) Ott leszünk a tárgyalóteremben, csakúgy, mint a Dózsa László-ügyben a Pruck Pál lánya által indított per második tárgyalási napján. Alighanem sokan várják kíváncsian, ezúttal mivel áll elő a Schmidt Mária vezette közalapítvány.

És ha már Schmidt Mária. A Terror Háza Múzeum főigazgatója délután háromtól az Akvárium Klubban beszélget Bayer Zsolttal és L. Simon Lászlóval. Témájuk: Emlékhelyek, emlékművek, köztéri alkotások – újraírt narratívák az emlékezetpolitikában.

A nyugdíjasok az idén is tízezer forintnyi Erzsébet-utalványt kapnak, a kézbesítés pedig már pénteken indul, a részletekről Rétvári Bence államtitkár tart sajtótájékoztatót. Az már biztos, hogy az utalványt forgalmazó cég is jól jár a karácsonyi ajándékkal.

Az MSZP ismét részországgyűlést rendez, ezúttal Ajkára látogat el Molnár Gyula Gőgös Zoltán és Tóth Bertalan kíséretében. Az MSZP elnökének délelőtt még Pécsett lesz jelenése, ahol Merre tart az önkormányzati rendszer Magyarországon? címmel ötpárti kerekasztal-beszélgetést rendez a Magyar Liberális Párt alapítványa. Molnár Gyula mellett ott lesz Fodor Gábor, Hegedűs Lórántné, a Jobbik országgyűlési képviselője és Gerstmár Ferenc, az LMP belügyi kabinetének vezetője. A kormányzati résztvevő megjelenése a meghívó szerint bizonytalan.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke már a 93. korrupcióinfójánál jár, ezúttal „El kell takarítani a szemeteket, mert most nem takarítják el” címmel tart sajtótájékoztatót. (Hadházy Ákossal nemrég készítettünk interjút, amelyet itt olvashat.)

Míg itthon többen is azt latolgatják, milyen koalíciók alakulhatnak a jövő évi választások után, Ausztriában javában zajlanak a tárgyalások, amelyek állásáról pedig Sebastian Kurz néppárti kancellárjelölt és az Osztrák Szabadságpártot vezető Heinz-Christian Strache közöl részleteket. Németországban is folytatódnak az egyeztetések a kormánykoalíciós tárgyalások kudarca után.

Bár magyar futballcsapatokat már évek óta csak archív felvételeken nézhetünk őszi nemzetközi kupameccset játszani, néhány honfitársunk szerencsére külföldi klubjával azért vitézkedik még. Este így szoríthatunk Dárdai Pál Herthájának, Kádár Tamás Dinamo Kijevjének és Korhut Mihály Hapoel Be’er Shevájának az Európa-ligában. Közben pedig álmodozhatunk

Senki nem veri nagy dobra, és nincsenek tüntetések sem, de a bírói és vezetői pályázatokon keresztül már zajlik a csata az utolsó független intézményért. Handó Tünde és a kormány ugyanarra játszik: minél több új embert ültetni a pulpitusokra.

A demencia az Egészségügyi Világszervezet 2015-ben hozott döntése értelmében népbetegség. Nyugaton, az Egyesült Államokban úgy is viszonyulnak hozzá; nálunk azonban az egészségügyi rendszer egyáltalán nem készült fel a rengeteg társadalmi hatással járó jelenség kezelésére. Az ellátást, a betegek és az őket gondozó hozzátartozóik támogatását jellemzően alulról jövő civil kezdeményezések biztosítják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.