Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Megnyílhatott a határátkelő, nem veszélyezteti a medvéket

Január 15-én a bolgár miniszterelnök, Bojkó Boriszov és görög kollégája Georgiosz Papaendreu közös munkaebéden vettek részt a dél-bulgáriai Zlatogradban, egyben 12 évi késlekedés után átadták az új határátkelőhelyet, Bulgária és Görögország között.

2010. 01. 15. 13:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az átkelő használata kizárólag a turisták közlekedést szolgálja, kereskedelmi céllal továbbra is csak a hagyományos átkelőhelyeket vehetik igénybe. A két vámparancsnokság egy épületbe került, mely könnyűszerkezetű elemekből, költségkímélő, könnyen bontható módon épült, figyelembe véve Bulgária közeli csatlakozását a Schengeni Egyezményhez.

A két ország még 1995-ben írt alá megállapodást három határátkelőhely megnyitásáról. Ezek közül csak egy nyílt meg, 2005-ben Ilindennél. Görög részről az ezredforduló táján programot dolgoztak ki a rodopei barnamedvék védelmében, ezután arra hivatkoztak, hogy a határátkelőhelyek létesítése veszélyezteti azok populációját. A helyi bolgár lakosok szerint a déli szomszédnak inkább a görögországi keresztény és muzulmán vallású bolgár (pomák) kisebbség elszigeteltségének fenntartása volt a valódi célja. Végül az unió nyomására és anyagi támogatásával nyílt meg a határátkelőhely.

Az új átkelők lökést adhatnak a két ország közötti turizmus további fejlődésének. Télen a görög polgárok számára a rodopei Pamporovo-üdülő síelési lehetőséget biztosít, nyáron a dél-bulgáriai lakosság másfél órányi autózás után az Égei-tengerben lubickolhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.