Kétfrontos anyai harc

Kanada követeli a fia elrablásával vádolt román nő kiadatását.

2016. 05. 11. 13:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre szülőhazájában sem érezheti magát biztonságban az a román nő, aki volt férje agresszivitása elől menekült haza Kanadából. A 43 éves Ana Maria Nedelcu 2001-ben telepedett le a tengerentúli országban, ahol közgazdaságból diplomázott, majd jól fizető állást kapott. Montrealban lakott, itt ismerkedett meg leendő élettársával, Maximo Sierra Munozzal. A dominikai származású férfiról azonban hamar kiderült, hogy a nő pénzére hajt: miután a felesége nem volt hajlandó az ő nevére is íratni az Ana Maria saját pénzéből vásárolt házat, a férj egyre erőszakosabb lett, egyszer részegen beverte a felesége orrát. Bár még a nő terhessége során szétváltak, fiúgyermekük születése után két évvel Munoz pert indított a közös szülői felügyeletért, amit sikerült is megszereznie, holott sem jövedelme, sem saját lakása nem volt. A havi két láthatás valóságos trauma volt a kis Anthony számára, akit az anyja elmondása szerint apja többször bántalmazott, többek között szexuálisan is, sőt, olyan vallási szekta tanításai alapján próbálta nevelni, amely megköveteli állatáldozatok bemutatását. Ennek ellenére a kanadai hatóságok nem vonták meg a szülői jogokat a férfitól.

Ana Maria 2014-ben közvetlen veszélyben érezte családját, ezért hatéves fiával együtt Romániába menekült. A kanadai hatóságok emiatt nemzetközi gyerekrablással vádolták meg, körözést adtak ki ellene, és kezdeményezték a kiadatását. Sokan megütköztek, amikor idén áprilisban a bukaresti táblabíróság elrendelte a nő előzetes letartóztatását, holott az ügyészség ellenezte a kényszerintézkedést. Nyolcnapos vizsgálati fogság után az anyát szabadlábra helyezték ugyan, ám a táblabíróságnak a napokban kell döntenie a kiadatásáról, márpedig ha ez megtörténik, Kanadában akár tíz év börtönbüntetéssel is sújthatják, fia pedig az apjához kerülne. Ana Maria Nedelcu kétségbeesett harcot indított a román állampolgársággal is rendelkező Anthony érdekében. – Bár gazdag országként Kanada megvásárolhatja egy gyermek sorsát, egy kiskorú nem válhat a népek közötti barátság és együttműködés politikai eszközévé, Romániának pedig kötelessége megvédeni a polgárait – írta az anya a Klaus Johannis román államfőhöz intézett levelében. A napokban az anya és fia érdekében petíció indult szülőhazájában, a román állampolgári jogok biztosa pedig felhívást tett közzé Ontario és Quebec ombudsmani hivatalához, miszerint a kanadai bíróság vonja vissza a kanadai–román nő kiadatásáról szóló ítéletet. A tengerentúli hatóságok egyelőre nem bírálták felül álláspontjukat, ugyanakkor nem siet dönteni a román igazságszolgáltatás sem. Bár a bukaresti táblabíróságnak tegnap kellett volna ítéletet hirdetnie arról, hogy jóváhagyja-e Ana Maria Nedelcu kiadatását Kanadának, a határozathozatalt a jövő hétre halasztotta.

A norvég hatóságok által öt gyermekétől megfosztott Bodnariu család esetéhez képest ez az ügy politikai töltettel is bír. Dacian Ciolos román kormányfő szerint Bukarest minden eszközt megragad, hogy meggyőzze Ottawát a román állampolgárokkal szemben fennálló vízumkötelezettség eltörlésére. Románia és Kanada hosszú ideje tárgyal a témában, és bár Ottawa nemrég a biztonságos országok közé sorolta Romániát, nem vette le a vízumköteles országok listájáról. Bukarest korábban egyértelművé tette: nem fogja támogatni az uniós jóváhagyás előtt álló EU–Kanada szabad kereskedelmi megállapodást, ha Kanada továbbra is hátrányos megkülönböztetésnek teszi ki a románokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.