Feddhetetlen kormányfőt akar Johannis

Válság körvonalazódik a választásokat megnyerő szociáldemokraták és a jobboldali államfő között.

2016. 12. 13. 18:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két nappal a romániai parlamenti választások után kiütköztek a jobboldali államfő és a körvonalazódó baloldali hatalom között kialakuló válság első jelei. A vasárnapi megméretésen a szavazatok 45 százalékát begyűjtő szociáldemokrata párt (PSD) bejelentette, nem vesz részt a Klaus Johannis elnök által szerdára összehívott, a törvényhozásba bejutott politikai alakulatok részvételével tartandó konzultáción. Liviu Dragnea PSD-elnök azzal indokolta a döntést, hogy az államfő alkotmányellenesen bocsátkozna tárgyalásokba a leendő kormányról az új összetételű törvényhozás megalakulása előtt.

A szociáldemokraták sértődöttségének igazi oka azonban az, hogy Johannis közölte: ragaszkodik az általa a választások előtt rögzített feddhetetlenségi feltételekhez, miszerint nem fog kormányalakítási megbízást adni elítélt vagy bűnvádi eljárás alatt álló politikusnak. A miniszterelnöki poszt első számú várományosának tekintett Dragneát idén tavasszal két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték választási csalás miatt, márpedig a kormány működéséről szóló törvény kimondja, hogy nem lehet a kabinet tagja büntetett előéletű személy. Míg Dragnea kedden úgy vélekedett, hogy alkotmányba ütközik a jogszabály hivatkozott cikkelye, Johannis leszögezte: a feddhetetlenségi feltételektől a törvény esetleges parlamenti módosítása esetén sem hajlandó eltekinteni. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.