Újabb kommunista börtönparancsnok kerül rács mögé Romániában

Húsz év börtönre ítélték a peripravai munkatábor egykori parancsnokát. Ion Ficior lelkén több mint száz fogoly halála szárad.

2017. 03. 29. 11:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emberiesség elleni bűncselekményekért húsz év börtönbüntetésre ítélte jogerősen a bukaresti legfelsőbb bíróság szerdán Ion Ficiort, a Duna-deltában felállított peripravai munkatábor egykori parancsnokát, akit több mint száz politikai fogoly haláláért tartanak felelősnek.

A legfelsőbb bíróság a bukaresti ítélőtábla tavaly márciusban alapfokon kihirdetett ítéletét hagyta helyben. A verdikttel szemben fellebbezésnek helye nincs, a rendőrség várhatóan a következő órákban előállítja a 88 éves Ficiort a büntetés végrehajtása érdekében.

A főügyészség 2014-ben emelt vádat a peripravai lágert 1958 és 1963 között irányító Ficior ellen. A vád szerint a Duna-deltában felállított munkatábort azzal a céllal működtették, hogy „megsemmisítsék” a fogvatartottakat, akiket a kommunista rendszer ellenségeinek tekintettek. Az ügyészség szerint az embertelen fogvatartási körülmények, rendszeres verések, az ivóvíz, az élelem és az orvosi ellátás hiánya miatt 103 fogoly halt meg Ficior parancsnoksága idején a lágerben. Peripraván főleg a rendszer által ellenforradalmároknak tartott elítélteket, közöttük erdélyi ötvenhatosokat tartottak fogva, például Páskándi Géza írót, Páll Lajos festőművészt, Dávid Gyula irodalomtörténészt.

A bukaresti ítélőtábla tavaly kártérítés kifizetésére is kötelezte Ficiort, amit a legfelsőbb bíróság ugyancsak helybenhagyott. Ennek megfelelően a jelenleg 5000 lejes (333 ezer forint) nyugdíjból élő volt börtönparancsnoknak 310 ezer eurót (körülbelül 93 millió forintot) kell fizetnie a perben sértett félként szereplő nyolc hozzátartozónak. Ficiornak a román belügyminisztériummal, a pénzügyminisztériummal és az országos büntetés-végrehajtási intézettel közösen kell kifizetnie a kárpótlást.

Ion Ficior a második egykori kommunista börtönparancsnok, akit letöltendő börtönbüntetésre ítélnek Romániában. A hírhedt Râmnicu Sărat-i börtön egykori parancsnokát, Alexandru Visinescut tavaly februárban jogerősen ugyancsak húsz év szabadságvesztésre ítélték, azóta büntetését tölti. A Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (IICCMER) 2013-ban tett büntetőjogi feljelentést több – a sajtó által „kommunista pribéknek” nevezett –, még életben lévő volt börtönőr és munkatábor-parancsnok ellen. Idén március elején szintén emberiesség elleni bűncselekmények miatt vádat emelt a bukaresti legfőbb ügyészség Marian Petrescu, a galaci börtön egykori parancsnoka ellen, akit 102 elítélt, köztük 90 politikai fogoly haláláért tartanak felelősnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.