A kánikula és az erős szél újra lángba boríthatja az erdőt Portugáliában

Szombat este óta 64-en haltak meg a katasztrófában.

MN
2017. 06. 20. 4:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tartósan magas hőmérséklet miatt még nem tudták megfékezni a Portugáliában pusztító erdőtüzet. A helyzet már csak azért is aggasztó, mert a kánikula és az erős szél miatt kedden akár újra lángba borulhatnak a már eloltott területek is – írja a BBC.

Szombat este óta legalább 64-en vesztették életüket a tűzvészben. A tűz a Lisszabontól kétszáz kilométerre északkeletre fekvő Pedrógão Grande település közelében, az autóúton érte az áldozatok egy részét. Voltak, akik füstmérgezés miatt haltak meg, mások pedig bennégtek a kocsijukban, amikor a lángok csapdájába estek. Legutóbb egy negyvenéves tűzoltót szállítottak kórházba, aki később belehalt sérüléseibe.

A katasztrófának már most 130 sérültje van.

A kormány rendkívüli állapotot hirdetett Pedrógão Grande erdős területeire, a lángok megfékezésében több mint ezer tűzoltó vesz részt.

A számos települést fenyegető tüzet a rendőrség szerint egy villám okozhatta, amely szombaton belecsapott egy fába.

A portugál elnök háromnapos nemzeti gyászt hirdetett az elhunytak emlékére. Marcelo Rebelo de Sousa elnök ezzel kapcsolatban azt mondta, „egy haláleset, amely ilyen körülmények közt történik, mindig tragédia. Ez a rengeteg halál pedig olyan tragédia, amilyen még nem történt a portugál demokrácia történetében.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.