A lengyelek engedélyeznék a marihuána orvosi célú alkalmazását

A parlament alsóháza elsöprő többséggel szavazta meg az erre vonatkozó törvényjavaslatot.

MTI
2017. 06. 22. 20:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A javaslatot a 460 tagú szejm 440 képviselője támogatta, ketten ellene szavaztak, míg egy lengyel honatya tartózkodott. A szabályozás értelmében az importált kannabiszból előállított termékek fogyasztása akkor számít legálisnak, ha ezt orvos rendeli el. A marihuána lengyelországi termesztését lehetővé tevő eredeti elképzeléseket a törvényhozásban elutasították.

A törvényjavaslatot még a lengyel felsőháznak, a szenátusnak is el kell fogadni, valamint az államfőnek aláírni, hogy jogerőre léphessen.

Az orvosi marihuána körüli társadalmi vita Lengyelországban 2015-ben azt követően bontakozott ki, hogy elbocsátották egy varsói gyermekklinika orvosát, aki marihuánával kezelt epilepsziás fiatalokat.

A kannabisz legalizálásáról világszerte folyik a vita. Uruguay volt 2013-ban az első ország, amely teljesen törvényesítette a drog fogyasztását. A részbeni legalizálást, vagyis az orvosi célokra történő használat engedélyezését már számos országban lehetővé tették, Európában Németország, Ausztria, Csehország, Finnország, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Macedónia, Nagy-Britannia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország és Szlovénia hoztak ilyen döntést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.