Egy ügy, amelyben Áder szembemegy a kormány álláspontjával

Sokkoló, erkölcsileg elfogadhatatlan, de jó az egész világnak, mi az?

Földi Bence
2017. 06. 07. 11:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint ismeretes, Donald Trump amerikai elnök múlt hét csütörtökön bejelentette, kilépteti országát a párizsi klímavédelmi egyezményből. Indoklása szerint az „amerikai munkások védelmében” farol ki a két éve még az Egyesült Államok által aláírt egyezményből, amelynek betartása szerinte túl drága lenne.

– Sokkhatás alatt vagyok – így kommentálta a hírt még múlt hét pénteken Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban. A kormányfő elmondta: Magyarországon közmegegyezés van abban, hogy a klímaváltozás valóság, veszélyes dolog, és mivel globális természetű, ezért a vele szembeni fellépés is globális szintű cselekvést igényel. – Ez ellentétes mindazzal, amit az amerikai elnök döntött – tette hozzá Orbán Viktor, aki szerint Donald Trump elhatározásának következményein még „gondolkodni” kell.

A kormányzat ezt követően a pünkösdi ünnep alatt gondolkozhatott is, hiszen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Századvég keddi, Új Amerika születik? című konferencián elmondott nyitóbeszédében így fogalmazott: Magyarországnak és a világnak is jó hír, hogy Donald Trump amerikai elnök politikája abban foglalható össze, hogy a nemzeti érdek az első. Mint mondta, ezzel egy természetellenes állapot szűnt meg, amikor szégyellni kellett, „szemlesütve lehetett kimondani”, hogy a saját nemzetünk az első.

Ezzel szemben az egykori fideszes politikusból lett államfőnk, a kormányzati szándékokkal csak a legritkább esetben szembemenő Áder János keményen kritizálta Trump lépését, amelyet az „Amerika az első!” elve mentén hajtott végre. A döntést erkölcsileg elfogadhatatlannak nevezte Áder kedden a székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola diákjainak tartott előadásán (pár nappal azután, hogy a kanyaróveszély ellenére a csíksomlyói búcsún járt – a Köztársasági Elnöki Hivatal e kérdésben adott válaszát azóta is várjuk). Mint mondta, a döntés „a jövő generációival szembeni tiszteletlenség és felelőtlenség”, hiszen nemcsak az Egyesült Államok következő nemzedékeit, hanem a Föld más részén élőket is súlyosan érinti. – A párizsi megállapodást végre kell hajtani az Egyesült Államok nélkül is, mert nincs más választás, nincs másik bolygó, ahová átköltözhetnénk – emelte ki az államfő.

A fentiek alapján a Fidesz kommunikációja még nem teljesen kiforrott a trumpi klímadöntéssel kapcsolatban, hiszen Orbánt sokkolta a hír, amellyel alapvetően nem ért egyet; Szijjártó támogat minden olyan döntést, amelyet nemzeti érdekre hivatkozással hoznak; míg az exfideszes Áder erkölcsileg elfogadhatatlannak nevezte a klímavédelmi egyezmény elhagyását. Ami biztos, hogy pünkösdhétfőn az Egyesült Államok budapesti nagykövetségénél mintegy százan tüntettek Trump döntése ellen – a felszólalásokról és a történtekről itt írtunk bővebben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.