Egyre többféle drog van a világban

Jelentett az ENSZ: egyre változatosabb a piac.

MTI
2017. 06. 22. 14:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világszervezet kábítószer-ellenőrzési és bűnmegelőzési hivatala (UNODC) szerint 29,5 millió embernél, vagyis a felnőtt lakosság 0,6 százalékánál alakult ki függőség vagy okozott a droghasználat megbetegedést, például hepatitis C vagy HIV vírusos fertőzést és csak minden hatodik beteg részesült megfelelő kezelésben.

A jelentés szerint az opiodok (természetes, félszintetikus és szintetikus vegyületek) piaca szerteágazóbb lett a heroin és a legálisan beszerezhető vagy hamisított gyógyszerek kombinációja által. Az új pszichoaktív anyagok száma a 2012-es adatokhoz képest megduplázódott, már 483 féle érhető el. Az adatok szerint jelentősen megnőtt az ópiummal és kokainnal kereskedők száma. Az Európában eladott drogok feketepiaci értékét 20 és 30 milliárd euró közöttire becsülik a szakértők.

A hivatal szerint 2015-ben világszerte 183 millió ember fogyasztott legalább egy alkalommal kannabiszt, 37 millióan amfetamint vagy élénkítő hatású gyógyszereket, 22 millióan ecstasyt, 17 millióan pedig kokaint. A becslések szerint nagyjából 36 millióan vannak olyanok, akik legalább egyszer az év során opiodot (ópiumot, morfiumot, heroint vagy szintetikus opiodot) fogyasztottak. Évente legalább 190 ezer ember hal meg idő előtt drogfogyasztás miatt.

A kokacserje termesztése a kolumbiai művelésnek köszönhetően harminc százalékkal nőtt 2013 és 2015 között, a kokainfogyasztók száma pedig növekszik Észak-Amerikában és Európában egyaránt – áll a csütörtökön bemutatott jelentésben.

A hivatal kiemeli, hogy a drogfogyasztás helyzete elsősorban az Egyesült Államokban aggasztó. Eszerint a drogok általi halálesetek negyede az Egyesült Államokban történik, amelynek elsősorban az opiodok használata az oka, de sokan halnak meg túladagolás miatt is. A számuk 1999 és 2015 között megháromszorozódott. A jelentés szerint ennek oka egyrészt a megnövekedett heroinfogyasztás és a fájdalomcsillapító gyógyszerek nem rendeltetésszerű használata.

A legveszélyeztetettebb az a 12 millió drogfogyasztó, akik szúrják magukat. Az érintettek közül 1,6 millióan HIV vírussal, 6,1 millióan pedig hepatitis C vírussal fertőzöttek, 1,3 millió droghasználónak pedig HIV és hepatitis C fertőzése egyaránt van. Évente világszerte 222 ezer drogfüggő hepatitis C és 60 ezer droghasználó pedig HIV fertőzésben hal meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.