Fehér Ház: Camp David-i pillanat van

Sajtóértesülés szerint a Fehér Ház „Camp David-stílusú” arab csúcsértekezletre készül a terrorizmus elleni harc keretében.

MTI
2017. 06. 23. 18:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A republikánusokhoz közel álló Fox televízió értesülései szerint a Fehér Ház Szaúd-Arábia, Egyiptom és a Katar ellen bojkottot hirdető további öt ország – Egyesült Arab Emírségek, Mauritánia, Bahrein, Mauritius és a Maldív-szigetek – részvételével rendezne csúcstalálkozót.

Az értekezleten, melynek szervezése a Fox szerint már meg is kezdődött, a Katar körül kialakult feszültség enyhítésének lehetőségeit és a terrorizmus elleni harc módjait vitatnák meg. A Fox által idézett fehér házi tisztségviselő szerint Donald Trump amerikai elnök „a hozzáállás megváltoztatását szeretné elérni, és nem csak Katar esetében”.

Az idézett tisztségviselő megfogalmazásában „Camp David-i pillanat van, olyan helyzet, mint most, negyven éve nem volt”. Majd hozzátette: „most kell ütni a vasat, amíg forró”, Trump múlt hónapban Szaúd-Arábiában az iszlamista szélsőségességről elmondott beszéde után.

A közel-keleti és elsősorban is a palesztin–izraeli békesség megteremtését célzó Camp David-i megállapodást 1978-ban kötötték meg, és 1979-ben írták alá az amerikai elnökök hétvégi rezidenciáján, a marylandi Camp Davidben. A megállapodást Jimmy Carter amerikai elnök jelenlétében Muhammad Anvar asz-Szádát egyiptomi elnök és Menachem Begin izraeli kormányfő írta alá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.