Levélben fejezte ki részvétét Helmut Kohl özvegyének Orbán Viktor

„Az egyesült Európa nagy építőmesterét vesztettük el” – fogalmazott a miniszterelnök.

MN
2017. 06. 22. 7:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnöke levélben fejezte ki részvétét Helmut Kohl korábbi német kancellár özvegyének. A dokumentumot – magyar és német nyelven – a kormányfő honlapján hozták nyilvánosságra.

„Az egyesült Európa nagy építőmesterét vesztettük el, [ ] éppen egy olyan időben, amikor az alapító atyák bátorságára, bölcsességére és messze tekintő képességére igen nagy szükségünk lenne” – írta a miniszterelnök. Hozzátette, hogy a néhai német kancellár a közép-európai nemzetek nagy barátja volt. „Ezért éreztek és tanúsítottak iránta bizalmat Magyarország mindenkori vezetői. Milyen nagy szükség lenne ma erre a bizalomra! Hiszen Európában közös döntéseket hozni és azokat megvalósítani kölcsönös bizalom nélkül nem lehet” – fogalmazott Orbán Viktor. Mint írta, Helmut Kohl országépítő munkája mindig példa és iránytű marad.

„Hálás vagyok azért, hogy barátként tekintett rám, s mindig számíthattam segítő tanácsaira. Ha csak néhány pillanatra is, de láthattam, hogy Ön, kedves Kohl-Richter Asszony, milyen szeretettel és önfeláldozással vette körül az egyre nehezebb években és napokon. Biztosíthatom arról, hogy a kancellár életművét a magyarok mindig Európa legértékesebb teljesítményei között tartják nyilván” – fűzte hozzá.

Helmut Kohlt ludwigshafeni otthonában, nyolcvanhét éves korában, hosszú betegség után érte a halál péntek reggel. Tizenhat éven keresztül, 1982-től 1998-ig volt Németország kancellárja, a Kereszténydemokrata Uniót pedig huszonöt évig, 1973-tól 1998-ig vezette. Mindkettő rekord a második világháború utáni német történelemben, a halála után megjelent méltatások szerint mégsem ez a legfőbb érdeme, hanem a német egység helyreállításában és az uniós integráció előmozdításában végzett munkája.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.