Londoni tűzvész: a biztosítók figyelmeztettek a veszélyre

A biztonsági előírások felülvizsgálatára sürgették a brit kormányt.

MN
2017. 06. 26. 4:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint a szövetség 2009 óta sürgette a kormányt, hogy vizsgálja felül az épületek tűzbiztonságára vonatkozó előírásokat, idén májusban pedig arra figyelmeztetett, hogy a gyúlékony külső burkolóelemek alkalmazása hozzájárulhat a tüzek terjedéséhez a magasépítésű házakon – írja az MTI. A brit biztosítók szövetségének figyelmeztetéséről a Fiancial Times című lap számolt be elsőként.

A London nyugati részén lévő Grenfell Tower toronyházat elpusztító június 14-i tűzvészben a rendőrség eddigi becslései szerint 79-en vesztették életüket.

A brit kormány vasárnap azt közölte, hogy mostanra 60-ra emelkedett a katasztrófa nyomán elrendelt országos tűzbiztonsági felülvizsgálaton elbukott toronyházak száma.

Minden épület, amelynek külső burkolati elemeit azóta bevizsgálták, elbukott a gyúlékonysági teszteken – mondta el Sajid Javid, az önkormányzatokért és helyi közösségekért felelős miniszter, hozzátéve, hogy a szóban forgó épületek között van hatvan toronyház is Nagy-Britannia 25 különböző térségéből.

Szombaton az észak-londoni Camden kerületben több száz lakásból költöztették ki a lakókat, miután kiderült, hogy házukat ugyanolyan külső burkolóelemekkel látták el, amilyenek a múlt héten teljesen kiégett londoni toronyházon is voltak. A kerületi tanács sürgősséggel elrendelt kiürítési utasítása 733 lakást és csaknem négyezer lakót érint Camden öt toronyházában. Nem véglegesen hagyják el otthonukat, csupán arra az időre, amíg a szakemberek el nem végzik a megfelelő tűzvédelmi munkákat az épületeken. Addig átmeneti szálláson helyezik el a hat toronyház lakóit.

A Scotland Yard korábbi tájékoztatása szerint egy zárlatos hűtőszekrény okozta a katasztrófát, és kizárható, hogy valaki szándékosan idézte volna elő.

A tömeges kiürítés közvetlen előzménye, hogy a leégett Grenfell Tower tűzbiztonsági vizsgálatnak alávetett külső burkolóelemei nem feleltek meg a rendőrségi teszten, a tűzvész óta elvégzett próbák során a burkolóelemek szigetelőanyaga rövid idő alatt lángra kapott.

A tűz olyan pusztítást végzett, hogy az épület teljes átvizsgálása és az áldozatok felkutatása az év végéig is eltarthat, és nem bizonyos, hogy minden egyes áldozatot sikerül majd fellelni és azonosítani – közölte korábban a londoni rendőrség főfelügyelője.

Theresa May miniszterelnök a törvényhozás előtt elmondott beszédében csütörtökön elismerte: az előzetes vizsgálati eredmények szerint több olyan toronyház is van Nagy-Britanniában, melyek külső borítása gyúlékony, vagyis a burkolat könnyen lángra kaphat.

A miniszterelnök elnézést kért a tragédia utáni napokban elkövetett hibákért. Beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a helyi hatóságok és a tűzoltóság minden lehetséges lépést megtesz annak érdekében, hogy biztosítsák az épületek biztonságosságát, és tájékoztassák a toronyházak lakóit, hogy az épület burkolata gyúlékony-e.

Nagy-Britanniában négyezer hasonló toronyház épült az 1960-as és az 1970-es években, a legtöbbet közülük ma is lakják. Nick Hurd, a belügyminisztérium államtitkára, aki a rendőrség és a tűzoltóság munkáját is felügyeli, elrendelte az összes ilyen lakóépület teljes tűzbiztonsági felülvizsgálatát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.