Már elérnék Amerikát: Phenjan újabb rakétatesztet hajtott végre

Amerikai források szerint elkerülhetetlen, hogy Phenjan rakétái idővel valóban veszélyeztessék az Egyesült Államokat.

MN
2017. 06. 23. 5:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb rakétamotor-tesztet fejezett be csütörtökön Észak-Korea, a kísérlet része annak a fegyverfejlesztési folyamatnak, amellyel a kommunista állam az Egyesült Államok területét is elérő interkontinentális hordozó rakétát szeretne létrehozni – írja a BBC, amerikai hivatali forrásokra hivatkozva.

Az ismételt rakétatesztek csak fokozzák a Washington és Phenjan között amúgy is meglévő feszültséget: az amerikai Védelmi Hírszerző Ügynökség (DIA) már májusban arra figyelmeztette a Trump-kabinetet, hogy az észak-koreai kísérletek egyértelműen egy Amerikát is veszélyeztető nukleáris hordozórakéta kifejlesztéséhez vezetnek.

A csütörtökön tesztelt rakétamotor hírszerzési információk szerint alkalmas lehet arra, hogy Phenjan akár 8000 kilométeres távolságban is atomtámadást hajtson végre vele – ez azonban még nem jelenti azt, hogy az észak-koreai fejlesztők elkészültek volna az interkontinentális rakétával.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter szerdán arra biztatta Kínát, hogy fokozza Phenjanra kifejtett diplomáciai nyomását, „ha szeretnék elkerülni, hogy még rosszabbra forduljon a helyzet a térségben.” Donald Trump elnök korábban ennél is egyértelműbben fogalmazott: diplomáciai úton szeretné kezelni az észak-koreai ellentéteket, ám ha nem sikerül, a jelenleginél egy sokkal, sokkal nagyobb konfliktus várható.

Phenjan jelenleg négy ismert interkontinentális rakétatípussal rendelkezik: a Nodong 1200 kilométeres, a Tadeopong 1 2000 kilométeres, a Musudan 4000 kilométeres hatótávolságú, a jelenleg is fejlesztés alatt lévő Tadeopong 2 pedig 8000 kilométeres körzetben jelent veszélyt minden államra, beleértve az Egyesült Királyságot, Kanadát, Alaszkát és az Egyesült Államokat is.

A kommunista állam májusban két, általa sikeresnek mondott rakétatesztet is végrehajtott, igaz, ezek kisebb, 450-500 kilométeres hatótávolságú Scud-rakéták voltak, amelyek a Csendes-óceánba és a Japán-tengerbe csapódtak. 

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.