Martin Schulz: Zsákbamacskát kap, aki Merkelre szavaz

Dortmundban a német szociáldemokraták kongresszusán a párt elnöke a CDU/CSU pártszövetséget kritizálta.

MN
2017. 06. 25. 12:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmi arroganciával és a demokrácia elleni merénylettel vádolta Martin Schulz, a német szociáldemokraták (SPD) elnöke és kancellárjelöltje az Angela Merkel kancellár vezette jobbközép CDU/CSU pártszövetséget pártja vasárnapi dortmundi kongresszusán.

A szeptemberi parlamenti választásra készített program elfogadására összehívott rendkívüli kongresszuson az MTI beszámolója alapján Schulz hangsúlyozta, a CDU/CSU a szociáldemokratákkal ellentétben nem mondja meg az embereknek, hogy mire készül, így „zsákbamacskát” kap, aki Merkelre szavaz.

A kancellári hivatal és a CDU/CSU rendszerszerűen megtagadja a vitát Németország jövőjéről, tudatosan arra törekszik, hogy minél kevesebben menjenek el szavazni, mert az alacsony részvételi arány nekik kedvez. Ez „merénylet a demokrácia ellen” – mondta az SPD vezetője.

Az Angela Merkel német kancellár vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetségnek nem fontos az európai érdekek védelme – jelentette ki Martin Schulz. Hangsúlyozta, „új problémái” vannak a demokratikus, felvilágosult és toleráns Európának, amelyért a CDU egykori elnöke, Helmut Kohl néhai kancellár küzdött, mert EU-n belüli kormányok, például az Orbán Viktor vezette magyar kormány és a lengyel kormány megkérdőjelezi a toleranciát és a világ iránti nyitottságot.

Az Európai Parlament elnökeként számtalanszor szóvá tette ezeket a fejleményeket az Európai Tanács ülésein, és soha nem kapott támogatást Angela Merkeltől. Éppen ellenkezőleg történt, a CDU testvérpártja, a bajor CSU „díszvendégként” fogadta Orbán Viktort, aki mindenki másnál jobban támadta a német menekültpolitikát – mondta Martin Schulz, kiemelve, hogy aki Merkelre szavaz, végül a CSU elnökét, Horst Seehofert kapja.

Gerhard Schröder volt kancellár arról beszélt, hogy meg lehet fordítani a közhangulatot és meg lehet nyerni a választást. „Még nem dőlt el semmi” – mondta a CDU/CSU mögött 15 százalékponttal lemaradva 24 százalékon álló SPD politikusa.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.