Még mindig fogva tartják a gerillák a holland Keresem a családom stábját

A kolumbiai lázadók korábban azt közölték, hogy elengedték az újságírókat, amit később cáfoltak.

Kovacsik Ágnes
2017. 06. 24. 6:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tudni biztosat a múlt hétvégén Kolumbiában, a venezuelai határ közelében elrabolt holland újságírókról. A kolumbiai Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) lázadó csoport ugyan pénteken bejelentette, hogy szabadon engedte a hollandokat, akik a szervezet szerint „tökéletes kondícióban” voltak. Később azonban az ELN már azt közölte, mégsem tudja megerősíteni, hogy tagjai már nem tartják fogva az újságírókat – írja a BBC. Ráadásul a kolumbiai holland nagykövetség sem kapott hivatalos információt a két újságíró szabadon bocsátásáról.

Korábban megírtuk, hogy nyoma veszett két holland újságírónak Kolumbiában múlt hétvégén, az emberrablást az ELN gerillacsoport vállalta magára.

Derk Bolt és Eugenio Follender egy Hollandiában örökbefogadott kolumbiai gyermek édesanyját keresték. Az újságírók a holland Spoorloos stábjához tartoznak, amely az RTL Klubon is futó Keresem a családom holland változata. A műsorban elveszett családtagokat kutatnak fel. Derk Bolt a műsor házigazdája, Eugenio Follender az egyik operatőr.

Az elmúlt évben ugyanezen a környéken az ELN egy spanyol újságírót és több kolumbiait is elrabolt, akiket később el is engedett.

Az ELN 1964 óta folytat harcot a kormánnyal. Fegyveresei számát 1500-2000-re becsülik. A bogotái kormány béketárgyalásokat kezdett az ELN-nel, miután tavaly novemberben már békét kötött a nagyobbik baloldali gerillaszervezettel, a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erőkkel (FARC). A béketárgyalások Brazília, Norvégia, Kuba, Chile, Venezuela és Ecuador védnöksége alatt zajlanak Quito közelében, egy birtokon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.