Megvan az új román kormányfőjelölt

Mihai Tudose gazdasági minisztert javasolja miniszterelnöknek a bukaresti szociálliberális koalíció.

MTI
2017. 06. 26. 17:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Klaus Johannis román államfő bejelentette, hogy megbízta kormányalakítással hétfőn Mihai Tudoset, a bizalmatlansági indítvánnyal nemrég leváltott Grindeanu-kormány gazdasági miniszterét, akit a kormányzó PSD-ALDE szociálliberális koalíció javasolt a miniszterelnöki posztra.

Tudosenak az alkotmány értelmében tíz napon belül kell a parlament elé járulnia, hogy bizalmat kérjen a kabinet névsora és a kormányprogram számára. Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a bukaresti képviselőház elnöke azonban úgy vélekedett, hogy az új kormányról akár már csütörtökön is szavazhat a parlament.

Az ötvenéves, jogász Tudose a PSD 12 alelnökének egyike, 2000 óta Braila megyei parlamenti képviselő, kétszer – összesen másfél évig – vezette a bukaresti gazdasági tárcát.

Tudose tavaly – nyolc doktortársával együtt – lemondott doktori címéről, miután plágiumbotrány robbant ki a korrupciógyanúval bíróság elé állított Gabriel Oprea volt kormányfőhelyettes által vezetett doktori iskola körül. A PSD végrehajtó bizottságának ülésén Liviu Dragnea pártelnök több lehetséges kormányfőjelöltre tett javaslatot, de – Tudose kivételével – valamennyien visszaléptek.

Bukarestben azért kell fél évvel a parlamenti választások után új kormányt alakítani, mert a PSD–ALDE-koalíció múlt héten a kormányprogram végrehajtásának késésére hivatkozva megbuktatta saját kormányát.

Közben az erdélyi magyar közösség aktuális kihívásairól tárgyalt Orbán Viktor kormányfő és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke az Országházban. Megbeszélésük témája az asszimiláció megállítása, a magyarság megőrzése volt. A felek áttekintették a romániai magyarság életét segítő, a magyarországi támogatási pénzekből finanszírozható gazdasági, oktatási, kulturális és sportprojekteket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.