Megvan, ki léphet a bukott román kormányfő helyébe

Állítólag Mihai Tudose gazdasági minisztert javasolják miniszterelnöknek.

MN
2017. 06. 26. 10:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Klaus Iohannis államfő hétfő délutánra hívta egyeztetésre – politikai súlyuk sorrendjében – a parlamenti pártokat, és várhatóan utána dönti el, kinek ad kormányalakítási megbízást. Az elnök elsőként a parlamenti mandátumok többségét birtokló PSD–Alde-koalíció küldöttségét fogadja.

Az ötvenéves, jogász végzettségű Tudose egyike a PSD tizenkét alelnökének, 2000 óta Braila megyei parlamenti képviselő, két alkalommal – összesen másfél évig – vezette a bukaresti gazdasági tárcát – írja az MTI.

Múlt szerdán szavazta meg a bukaresti parlament a román balliberális koalíció által a saját kormánya ellen beterjesztett bizalmatlansági indítványt. A kormánybuktató előterjesztésre 241-en voksoltak, ami 8-cal több a szükséges 233-nál.

Az ellenzéki alakulatok, valamint a koalíciós pártokkal a parlamentben együttműködő Romániai Magyar Demokrata Szövetség honatyái távol maradtak a két ház együttes ülésén rendezett vitáról, és nem is szavaztak. Bár két nappal ezelőtt még úgy tűnt, hogy a magyar szervezet a kisebbségi jogok bővítését elősegítő törvénytervezetek elfogadása fejében hozzájárul a kormány megbuktatásához, a média és a politikusok részéről megnyilvánuló nacionalista hangulatkeltés nyomására a szociáldemokraták elálltak a kisebbségeknek kedvező intézkedésektől. Ennek nyomán az RMDSZ úgy döntött: nem vesz részt a törvényhozás ülésén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.