Napkollektoros falat akar Trump a mexikói határra

„Nekem jutott eszembe! Hiszem, hogy gyönyörűre tudjuk csinálni!” – mondta az amerikai elnök.

MN
2017. 06. 23. 3:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Remek ötlet, mi?! Nekem jutott eszembe! Hiszem, hogy gyönyörűre tudjuk csinálni!” – mondta Trump büszkén Iowa államban egy szerda esti tömeggyűlésen.

Hogy mikor jutott eszébe az ötlet, arra nem tért ki. Az AP viszont megjegyzi, hogy Vasilis Fthenakis, a Columbia Egyetem egyik központjának igazgatója, továbbá Ken Zweibel, a George Washington Egyetem Napenergetikai Intézetének volt igazgatója már márciusban foglalkoztak a tervvel, és arra jutottak, hogy műszakilag megvalósítható a dolog, a „napfal” olcsóbb és még praktikusabb is, mint egy hagyományos. A 3200 kilométer hosszú, napkollektoros építmény szerintük 1 milliárd dollárba sem kerül, míg egy hagyományos fal tízmilliárdokba kóstálna. Más számítások szerint a fal adta áram eladásából 20 év alatt megtérül a határakadály – írja az MTI.

A BBC beszámolója szerint Trump úgy fogalmazott, mindez egészen egyedülálló megoldás lenne, és „Mexikónak sokkal kevesebb pénzt kellene fizetnie”. Úgy vélik, kétszáznál is több vállalat nyújtaná be terveit a falra.

Trump eredetileg Mexikóval akarta kifizettetni, lényegében megvetetni a falat, ám az határozottan nem volt rá „vevő”. A „napfal” révén viszont nem kizárt, hogy Trump áramot kínál majd a szomszédnak.

Enrique Pena Nieto mexikói elnök korábban leszögezte: nem fizetnek Donald Trump határfaláért. Kiemelte: elnökként teljes felelősséget kell vállalnia azért, hogy megvédje Mexikónak, valamint az ország lakosainak az érdekeit, és elutasítja az amerikai döntést.

Trump már az elnökválasztási kampány során több alkalommal is ígéretet tett arra, hogy fallal állítja meg a déli határ felől érkező illegális bevándorlókat, ráadásul az építményt Mexikóval akarja kifizettetni. Ezt persze a déli szomszéd kormánya többször is visszautasította, így Trump kénytelen volt lejjebb adni: elnökké választását követően már arra utalt, az amerikai adófizetők pénzéből épülhet a fal, de majd a mexikóiak visszafizetik az árát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.