Nyárson grillezik és dróttal korbácsolják a rabokat Jemen titkos börtöneiben?

Valódi rémtettekről számol be az AP.

MTI
2017. 06. 22. 8:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az AP tizennyolc ilyen létesítményt azonosított, és valódi rémtettekről számol be. A titkos börtönökben alkalmaznak például egy grillezésnek nevezett kínzási technikát: a foglyot nyársa kötözik, és tűz fölött forgatják.

A hírügynökség korábbi foglyok, jemeni illetékesek és jogvédők beszámolóira alapozza jelentését. Azt írja, hogy információi szerint a jemeni kormány sem tud a börtönök létezéséről, vagy illetékesei nem léphetnek be a létesítményekbe. Kikötőkben, katonai bázisokon, repülőtéren, villaépületekben és még egy éjszakai bárban is működik titkos börtön a jelentés szerint. Emellett az is előfordult, hogy fogva tartottakat Eritreába szállították át, ahol az Egyesült Arab Emírségek katonai bázist üzemeltet.

Korábbi foglyok azt mondták az AP-nek: volt, hogy szorosan összezárták a foglyokat egy fekáliával szennyezett konténerbe, heteken át be volt kötve a szemük, verték, „grillezték” és szexuálisan bántalmazták őket. Egyikük szerint esetenként mindettől csak néhány méterre voltak amerikai katonák.

„Hallani lehetett a sikolyokat. Az egész helyet rettegés tölti be. Majdnem mindenki beteg, a többiek szinte a halálukon vannak. Aki panaszkodik, azt azonnal viszik a kínzókamrába” – mondta egy korábbi rab, akit állítása szerint dróttal korbácsoltak. Azt is mondta, hogy őreik egyszer alágyújtottak a konténernek, hogy megteljen füsttel.

Az AP tíz korábbi fogollyal beszélt személyesen. Mukallából és Ádenből jogvédők szerint mintegy 1900 embert hurcoltak el a titkos börtönökbe, és többségük még most is ott raboskodik.

„Inkább halok meg, és kerülök pokolra, mint hogy vissza kelljen mennem oda. Állatokkal nem bánnak így” – mondta az amerikai hírügynökségnek egy férfi, aki nem sokkal ezelőtt szabadult ki az egyik ilyen titkos börtönből.

A hírügynökség azt írja: a titkos börtönhálózat rabjai közül többet amerikai tisztek is kikérdeztek, de a washingtoni védelmi tárca azt állítja, hogy ők nem vettek részt semmilyen visszaélésben, jogsértésben. Amerikai katonai források szerint a Pentagonban is hallottak arról, hogy állítólag ezekben a börtönökben kínozzák az embereket, vizsgálat is indult, és a katonai vezetők megelégedtek azzal az eredménnyel, hogy amerikai katonák jelenlétében nem történt semmilyen visszaélés. „Mindig a legmagasabb emberi és szakmai elvárásoknak megfelelően járunk el. Semmit nem hagynánk szó nélkül, hiszen kötelesek vagyunk jelenteni az emberi jogok bármilyen megsértését” – reagált az AP által közöltekre Dana White, a védelmi minisztérium szóvivője.

Jogi szakértők szerint a gyakorlat ennek ellenére sértheti a kínzásellenes nemzetközi egyezményt, amelynek értelmében társtettességnek számít, ha az amerikai katonák olyan információhoz jutottak hozzá, amelyet úgy szereztek meg, hogy más kínozta a fogva tartottakat.

Az Egyesült Arab Emírségek közleményt juttatott el az amerikai hírügynökséghez, amelyben mindent tagad. „Nincsenek titkos fogva tartó központok, a fogvatartottakat pedig nem kínozzák vallatás közben” – szögezte le az arab ország.

Az Egyesült Arab Emírségek az Egyesült Államok egyik kulcsfontosságú szövetségese a térségben, és tagja annak az arab koalíciónak, amely 2015 tavaszán a nemzetközileg elismert jemeni kormány oldalán beavatkozott az Arab-félsziget déli részén elterülő országban dúló polgárháborúba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.