Összeesküvés Kim Dzsongun eltávolítására?

Japán lapértesülés szerint a volt dél-koreai elnök Kim Dzsongun észak-koreai vezető eltávolítására szőtt összeesküvést.

MTI
2017. 06. 26. 19:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pak Kunhje volt dél-koreai elnök titkos tervet szőtt Kim Dzsongun észak-koreai vezető eltávolítására és a nyomok eltüntetésére – jelentette az Aszahi Simbun nevű japán napilap egy névtelenséget kérő dél-koreai tisztségviselőre hivatkozva.

Az illetékes, aki Pak Kunhje Észak-Koreával kapcsolatos politikájának ismerője, elmondta, több más lehetőség mellett a phenjani rezsim vezetőjének meggyilkolása is szerepelt. A lap úgy tudja, miután a két Korea közötti tanácskozások kedvezőtlenül értek véget, Pak Kunhje 2015 decemberében jóváhagyta az észak-koreai rezsimváltásról szóló dokumentumot, amelynek végrehajtásával a dél-koreai Nemzeti Hírszerzési Szolgálatot bízta meg. Bár a terv nem ismeretes részleteiben, az abban leírt lehetőségek között felmerült Kim Dzsongun lemondatása, politikai száműzetése, valamint meggyilkolása is.

Külön figyelmet fordítottak a szöuli szálak eltüntetésére a műveletekben, hiszen ha kiderül, hogy mindehhez hajszálnyi köze is van Dél-Koreának, azonnali katonai megtorlás lenne a következménye – hangsúlyozta a tisztségviselő. Az illetékes szerint az összeesküvők egy baleset megszervezését tervezték vízen vagy közúton, hogy így tegyék el láb alól a phenjani rezsim vezetőjét, de a szigorú biztonsági intézkedések miatt nem sikerült megvalósítani ilyen küldetést.

Pak Kunhjét tovább ingerelték országa északi szomszédjának 2016 januárjában és szeptemberében végrehajtott nukleáris tesztjei, amelyek miatt bírálni kezdte Kim Dzsongunt beszédeiben. Az illetékes ugyanakkor hangsúlyozta, a korrupciós botrányba keveredett és az idén lemondatott elnök az észak-koreai népet sosem tekintette ellenségének. A májusban megválasztott utódja, Mun Dzsein dél-koreai elnök választási ígéretei között az szerepelt, hogy a párbeszédet fogja keresni Észak-Koreával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.