Rendőrfurgonba hajtott egy autós Párizsban a Champs-Élysées-nél

A támadó meghalt. Autójában robbanóanyagot találtak, merényletként kezelik az esetet.

MN
2017. 06. 19. 14:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy férfi autójával egy rendőrségi kisbuszba hajtott Párizs belvárosában, a Champs-Élysées-n – írja a BBC honlapja. Az ütközést követően a furgon kigyulladt. 

A BFM hírtelevízió helyszíni tudósítása szerint egy Renault Mégane rohant bele a kisbuszba, a sofőr egyedül volt a járműben, őt a rendőrök a betört ablakon keresztül kihúzták és a helyszínen ártalmatlanították, a lángokat a tűzoltók eloltották. A hírtelevízió úgy tudja, hogy a gépkocsit tűzszerészek átvizsgálták, s legalább egy gázpalackot, több fegyvert és töltényeket találtak benne. Francia rendőrségi forrásokra hivatkozva a BBC azt közölte, a támadó szándékosan hajtott bele a rendőrfurgonba.

Pierre-Henry Brandet, a belügyminisztérium szóvivője megerősítette, hogy a támadón kívül senki nem sérült meg sem a járókelők, sem a rendőrök közül.

Gérard Collomb belügyminiszter későbbi tájékoztatása szerint a járművet vezető férfi meghalt. A tárcavezető merényletkísérletnek minősítette a történteket, hangsúlyozta, a rendőrség volt a támadás célpontja. Collomb elmondta, az autóban a fegyverek mellett elegendő robbanóanyagot találtak ahhoz, hogy az a levegőbe repítse a járművet. – Ez az eset újfent bizonyította, hogy a terrorfenyegetettség Franciaországban extrém magas – idézte a CNN Collombot.

A támadó személyazonosságát egyelőre nem közölték, de a BFM hírtelevízió úgy tudja, hogy egy 33 éves, a rendőrségi nyilvántartásban iszlamista radikálisként nyilvántartott férfiről van szó. A francia hatóságok egy öngyilkos merénylő által végrehajtott terrortámadásként kezelik az ügyet, amelyben a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege indított vizsgálatot.

A rendőrség arra kérte a lakosságot a közösségi oldalakon, hogy kerüljék el a környéket, amely alig kétszáz méterre van a francia elnöki hivataltól. A francia hírtelevíziók közvetítésein látható, ahogy a hatósági emberek jelenleg is vizsgálják a helyszínen a fehér színű gépkocsit.

Áprilisban a Champs-Élysées-n egy rendőr meghalt, ketten pedig megsebesültek, amikor egy Karim Cheurfiként azonosított terrorista tüzet nyitott az őket szállító kisbuszra. A merényletet akkor az Iszlám Állam vállalta magára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.