Szíriai célpontokat bombázott Izrael

Előtte Szíria lőtte a Golán-fennsíkot.

MTI
2017. 06. 25. 18:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szíriai hadsereg két tüzérségi állását és egy lőszerszállító teherautót vettek célba – olvasható az izraeli közleményben. A hadsereg utasította az izraeli polgári személyeket, hogy kerüljék az el-Kuneitra településhez közeli övezeteket, ahol heves harcok folynak a szíriai rendszer és a lázadók között.

Szombaton mintegy tíz lövedéket lőttek ki szíriai területről az izraeli megszállás alatt lévő Golán-fennsíkra, amire megtorlásul az izraeli hadsereg légicsapásokat mért szíriai célpontokra. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet szerint a légicsapásokban két szíriai katona meghalt.

„Erővel válaszolunk minden, a területünket vagy az állampolgárainkat érő támadásra – jelentette ki Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök. – A lehető legkomolyabban vesszük Iránnak azokat a kísérleteit, hogy katonailag megvesse a lábát Szíriában, és fegyverekkel lássa el a Hezbollah libanoni síita mozgalmat” – tette hozzá.

A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők és a lázadócsoportok közötti összecsapások folytán rendszeresen becsapódnak szíriai területről kilőtt lövedékek a térségben.

A szíriai polgárháború kezdete, 2011 óta az izraeli hadsereg több légicsapást mért Szíriára, izraeli állítás szerint ezek többségének a Hezbollahnak szánt fegyvereket szállító konvojok, illetve az azokat tároló raktárak voltak a célpontjai.

Izrael 1967 óta tartja megszállva a Golán-fennsík 1200 négyzetkilométerét. A terület bekebelezését a nemzetközi közösség soha nem ismerte el. Mintegy 510 négyzetkilométer szíriai ellenőrzés alatt van. Izrael és Szíria gyakorlatilag még mindig hadiállapotban van egymással.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.