Több mint száz embert temetett maga alá a földcsuszamlás Kínában

Egy hegy lábánál lévő falu, Hszinmo negyvenhat lakóháza került föld alá.

MTI
2017. 06. 24. 7:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A katasztrófa az ország délnyugati részén történt, Szecsuan tartományban. Egy hegy lábánál lévő falu, Hszinmo negyvenhat lakóháza került föld alá. A csuszamlást a helyi hatóság közlése szerint feltehetően felhőszakadás okozta.

A törmelék a helyi folyó medrét is elzárta két kilométer hosszan. A hatóságok mentési tervet dolgoztak ki, folyik a katasztrófa okozta károk felmérése – közölte a kínai állami televízió.

Egy helyi rendőrségi vezető szerint több tucat tonnányi szikla zúdult le a falura. Csen Tie-po megerősítette, hogy napok óta tart az esőzés a hegyvidéken.

Mintegy ötszáz mentő dolgozik a katasztrófa helyszínén, ahol szombaton várhatóan tovább folytatódik az esőzés – jelentette a CCTV.

Hszi Csin-ping elnök felszólította a mentőket, „tegyenek meg minden lehetséges erőfeszítést a halottak és a sérültek számának csökkentése érdekében”.

Egy házaspárt és egy hónapos csecsemőjüket sikerült kimenteni házukból, kórházba szállították őket. Egy másik túlélőt is találtak, de „gyenge életjeleket ad” – mondta a televíziónak a helyi mentők egyik vezetője.

Ez a legsúlyosabb fölcsuszamlás a térségben a vencsuani pusztító földrengés óta – mondta el Vang Jong-po. A Tibeti-fennsíkkal határos Szecsuan tartományban, Hszinmo falutól néhány tucat kilométerre 2008 májusában 7-es erősségű földrengés pusztított, az áldozatok száma elérte a nyolcvanhétezret.

A heves esőzés Hunan tartományban is súlyos károkat okozott, Jungsun megyében egy összeomlott ház romjai alatt egy hét- és ötéves gyermek halt meg. A tartományban több mint 466 ezer ember szenvedett károkat, az esőzés okozta árvíz több mint 24 ezer mezőgazdasági területet öntött el.

Kína hegyvidéki részein gyakoriak a heves esőzések okozta földcsuszamlások. Januárban tizenkét ember halt meg, amikor a közép-kínai Hupej tartományban sár- és kőlavina zúdult egy szállodára. Októberben legalább nyolcan vesztették életüket a Megi tájfun okozta heves esőzésekben. A dél-kínai, Hongkonggal határos Szencsenben hatvankilenc ember halt meg, amikor iszaplavina árasztotta el 2015-ben a város egyik ipari negyedét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.