Több száz civil vesztette életét Moszul óvárosának ostromában

Szedi áldozatait az észak-iraki Moszul óvárosának ostroma, az ISIS pajzsként használja a lakosságot.

MTI
2017. 06. 24. 14:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több százra nőtt a halott vagy sebesült civilek száma az észak-iraki Moszul óvárosának egy hete indult ostromában – közölte szombaton Lise Grande, az ENSZ iraki humanitárius ügyeinek koordinátora.

A világszervezetnek emellett értesülései vannak arról is, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet ezernyi, ha nem tízezernyi lakost használ élő pajzsként – mondta az ENSZ-koordinátor. Hozzátette: több száz ártatlant, köztük gyermekeket lőttek agyon.

Értesülések szerint csak pénteken tizenkét ember halt meg és százak sebesültek meg.

Az iraki kormányerők múlt szombaton kezdték meg Moszul óvárosának ostromát. Ebben a néhány kerületben húzták meg ugyanis magukat a városban megmaradt dzsihadisták. Grande szerint azonban még mindig mintegy 150 ezer lakos rekedhetett a harcok által érintett közel két négyzetkilométeres térségben.

A világszervezet emellett úgy tudja: az iraki hadsereg menekülési útvonalakat nyitott meg a lakosok számára. Szombaton százak hagyhatták el ilyen módon az óvárost. A katonák ivóvízzel és élelemmel látják el a menekülteket.

Az Iszlám Állam 2014 júniusában szállta meg Moszult, Irak második legnagyobb városát. A kormányerők tavaly októberben indítottak hadműveletet Moszul felszabadítására, és az óvárost leszámítva a nagy részéről már kisöpörték a dzsihadistákat. Katonai tisztségviselők szerint a terroristák alig 500 harcosa maradhatott a városban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.