Trump kamuzott, nincsenek titkos hangfelvételei a kirúgott FBI-igazgatóról

Sajtóértesülések szerint az elnök „jót mulatott” a hangszalagokat emlegető bejegyzése utáni zűrzavaron.

MTI
2017. 06. 22. 20:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elnök két Twitter-bejegyzésben tette közzé, hogy nem készített és nincs a birtokában mások által készített felvétel sem a James Comey-val folytatott megbeszéléseiről.

„Elképzelésem sincs, hogy vannak-e »szalagok« vagy felvételek a James Comey-val folytatott beszélgetéseimről, de én nem csináltam és nálam nincsenek is ilyen felvételek” – fogalmazott mikroblogbejegyzésében Donald Trump.

Az elnök néhány héttel ezelőtt, a James Comey kongresszusi meghallgatása előtti napokban engedte sejteni, hogy hang- vagy videoszalagok őrzik a beszélgetéseket, mintegy figyelmeztetve az elbocsátott FBI-igazgatót arra, vigyázzon, mit mond, mert vannak felvételei, amelyek e beszélgetéseket tanúsítják. „Mielőtt kiszivárogtatásokba kezdene a sajtónak, James Comey reménykedjen csak, hogy nincsenek »szalagok« a beszélgetéseinkről” – írta május 12-én kelt Twitter-üzenetében Trump. Ezt követően a kongresszus hírszerzési bizottságai ez ügyben vizsgálatot indítottak, s felszólították a Fehér Házat az esetleges felvételek átadására.

Az amerikai sajtóban egymás után jelentek meg – meg nem nevezett forrásokra hivatkozó – információk arról, hogy Trump a legközelebbi munkatársainak azt mondta volna: így akarta arra késztetni James Comey-t, hogy a szenátus hírszerzési bizottsága előtt az igazat mondja.

A CNN hírtelevízió kormányzati forrásokra hivatkozó értesülései szerint Donald Trump „jót mulatott” a hangszalagokat emlegető bejegyzése utáni zűrzavaron.

A Fehér Ház szokásos napi sajtóértekezletén Sarah Huckabee Sanders helyettes szóvivő – kérdésre válaszolva – leszögezte: az elnök nem bánta meg a félrevezető Twitter-bejegyzést.

Sarah Huckabee Sanders kitért az elnök egy másik, szintén csütörtöki Twitter-bejegyzésére is, amelyben Trump Jeh Johnson, az Obama-kormányzat belbiztonsági miniszterének szerdai kongresszusi meghallgatására utalva azt írta: az a vád, hogy választási kampányának munkatársai tavaly együttműködtek volna oroszokkal, csak kitaláció, a demokraták műve, hogy megpróbálják igazolni választási vereségüket.

A szóvivő hangsúlyozta: Donald Trump elnök meggyőződése, hogy az amerikai hírszerző szervezetek megpróbálják aláásni az ő és a kormánya legitimitását.

Csütörtöktől egyébként a Fehér Ház betiltotta a televíziós közvetítéseket a napi sajtószóvivői tájékoztatókról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.