Tűzveszélyesek a brit toronyházak

Theresa May szerint több olyan épület is van, amely nem biztonságos, mivel a burkolata gyúlékony.

MN
2017. 06. 22. 9:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előzetes vizsgálati eredmények szerint több olyan toronyház is van Nagy-Britanniában,  melyek külső borítása gyúlékony, vagyis a burkolat könnyen lángra kaphat, ismerte el Theresa May miniszterelnök a törvényhozás előtt elmondott beszédében – írja a The Telegraph.

Az pedig egy sor kérdést felvet, hogy az épületekben élők nincsenek biztonságban, és ezért kiürítik-e a több emeletes ingatlanokat.

A kormányfő szerint a hatóságok vizsgálják a Grenfell Towerhez hasonló toronyházak külső borítását. Több szemtanú arról számolt be, hogy a Grenfell gyufaszálként lobbant lángra, mert a tűz villámsebesen terjedt felfelé az épület külsején. Szakértők vizsgálják, hogy a nemrég felújított épületre felszerelt, alumíniumlemezekből és műanyagból álló borítás okozhatta vagy elősegíthette-e a tűz gyors terjedését.

Theresa May a törvényhozásban ismét elnézést kért a tragédia utáni napokban elkövetett hibákért. A miniszterelnök késlekedett felkeresni az áldozatok hozzátartozóit és a túlélőket, emiatt rengetegen bírálták, és többen a lemondását követelték.

A kormányfő beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a helyi hatóságok és a tűzoltóság minden lehetséges lépést megtesz annak érdekében, hogy biztosítsák az épületek biztonságosságát, és tájékoztassák a toronyházak lakóit, hogy az épület burkolata gyúlékony-e.

A London nyugati részén található, huszonnégy szintes Grenfell Tower a múlt héten gyulladt ki, feltételezések szerint egy zárlatos hűtőszekrény miatt. A lángoló pokollá változott épületben a hatóságok szerint hetvenkilenc ember égett benn, legtöbbjük földi maradványait valószínűleg sosem lehet majd megtalálni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.