Ütközés a tengeren: az amerikai romboló állítólag nem reagált a jelzésekre

Rejtély, hogyan csapódott neki a profi radartechnikával felszerelt amerikai hajó a Fülöp-szigeteki konténerszállítónak.

MTI
2017. 06. 26. 12:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem reagált a teherhajó figyelmeztetéseire és nem tett semmilyen kitérő manővert az amerikai hadihajó – ezt állítja a kapitánya annak a Fülöp-szigeteki teherhajónak, amely június 17-én összeütközött a Fitzgerald nevű amerikai rombolóval.

A baleset japán vizeken történt, az ütközésben hét amerikai haditengerész életét vesztette. Amerikai, Fülöp-szigeteki és japán részről egyaránt vizsgálják, hogy mi okozhatta a balesetet, ráadásul két nemzetközi vizsgálat is indult.

A Crystal nevű, az amerikainál négyszer nagyobb hajó kapitányának, Ronald Advinculának hétfőn ismertetett jelentése szerint fényjelzésekkel figyelmeztették a Fitzgeraldot, amikor észlelték közeledtét és hogy keresztezi a teherhajó útját, majd élesen jobbra kormányozták a hajót, ám hiába: tíz perccel később beleütköztek.

Az amerikai haditengerészet egyelőre nem fűzött semmit a teherhajó kapitányának jelentéséhez.

A vizsgálatok tanúvallomások és elektronikus adatok alapján folynak, hogy kiderülhessen, ugyan miként ütközhetett a nagyon fejlett radartechnikával felszerelt amerikai rakétahordozó rombolóhajó a nála sokkal nagyobb teherhajóval. A másik nagy kérdés, hogy a Crystal miért késlekedett csaknem egy teljes órát a baleset jelentésével.

Az amerikai haditengerészet vizsgálatának előzetes eredményei szerint a Fülöp-szigeteki hajót számítógép vezérelte navigációs rendszer irányította, amely meghibásodhatott, vagy a legénység nem vette észre a rendszer figyelmeztető jelzéseit.

A vizsgálatok várhatóan több hónapig eltartanak, írja az MTI.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.